De overgang en slapen?

de overgang en slapenDe overgang en slapen. De overgang gaat helaas gepaard met allerlei vervelende symptomen. Steeds vaker terug horende klachten hebben te maken met slapen. Dus als jij van middelbare leeftijd bent, en je slaaproutine is behoorlijk verstoord dan zou het maar zo kunnen zijn dat je de overgang genaderd bent.

Ik ga je in deze blog een aantal handige tips geven, die ervoor zouden moeten zorgen dat jij weer een betere slaaproutine gaat opbouwen. Want tijdens de overgang is voldoende slaap voor iedere vrouw ontzettend belangrijk.

 

Is er een relatie tussen hormonen en slecht slapen tijdens de overgang?

 

De relatie tussen je veranderende hormonen en slaapproblemen is niet van directe aard. Maar wist je dat die relatie er indirect wel is? Enerzijds omdat opvliegers en nachtzweten (nachtelijke opvliegers) een vaak hormonale oorzaak hebben, en daardoor dus ook slapeloosheid kunnen veroorzaken.

Anderzijds is het ook bekend dat de bekende hormoonschommelingen je gevoeliger kunnen maken. Vrouwen zijn van nature al gevoeliger voor bijvoorbeeld stress, gezondheidsproblemen, veranderingen in je relatie, problemen met familie maar ook voor overlijdensgevallen.

Wanneer je als vrouw de overgang genaderd bent, kan je nog gevoeliger worden voor dit soort zaken. Als je niet goed kan slapen tijdens de overgang is het zaak om er voor te zorgen dat je niet nog gevoeliger wordt. Er moet dus iets veranderen aan je slaaproutine. Want al die extra spanningen kunnen ook zorgen voor slaapproblemen.

 

Hoe kunnen opvliegers en nachtelijk zweten voor slaapproblemen zorgen?

 

Nachtzweten of nachtelijke opvliegers zijn onlosmakelijk verbonden met de overgang. Het zijn juist deze verschijnselen die kunnen zorgen voor slapeloosheid. Wist je dat ontzettend veel vrouwen in de overgang `s nachts wakker worden badend in het zweet?

Soms hebben ze hevig liggen zweten, dat ze geen andere keuze hebben om hun kleding en beddengoed te verwisselen. En dan moet je je bedenken dat het nachtelijk zweten meer dan een keer per nacht kunnen voorkomen in deze periode.

Sterker nog: soms wel ieder uur. Dit kan er heel goed voor zorgen dat je niet goed kan slapen tijdens de overgang.

 

Hoe kan ik beter slapen tijdens de overgang?

 

Goede vraag en ik heb er denk ik ook wel een goed antwoord op voor je. Want door juist goede maatregelen te nemen kan je veel beter slapen. Dus ik ga je enkele handige tips geven die er voor zouden moeten zorgen dat jij tijdens de overgang veel beter kunt slapen.

 

Vast slaapritueel

 

Doe bij voorkeur alles wat je voor het slapen moet gaan doen, iedere avond in dezelfde volgorde. Dan heb ik het over de standaard dingen zoals: lichten dimmen, pyjama aandoen, tandenpoetsen en misschien nog even een stukje uit dat spannende boek lezen. Het is voor je lichaam en geest heel prettig als je een vast en herkenbaar patroon hanteert om “in de slaapstand” te komen. Zorg er daarom voor dat je elke avond dezelfde routine hanteert, zodat je lichaam en geest weten waar ze aan toe zijn.

 

Apparatuur op tijd uitdoen

 

Tegenwoordig kijken veel mensen voordat ze naar bed gaan nog even op hun mobiel, tablet of televisie. Maar wist je dat dit helemaal niet goed is voor je? Je krijgt namelijk allerlei prikkels binnen die je helemaal niet nodig hebt voordat je gaat slapen. Zet daarom het liefst een uur voordat je naar bed gaat alles uit.

Mobiel aan de kant, televisie uit en de tablet gewoon in de woonkamer laten liggen is het beste. Want het blauwe licht dat deze apparaten uitstralen remt namelijk de aanmaak van melatonine. En dit is juist het slaaphormoon dat je nodig hebt om goed te kunnen slapen. Door het op tijd uitdoen van je apparaten voorkom je dus dat het slaaphormoon melatonine verstoord raakt en dus ook je slaap verstoord raakt.

 

Slaapkamer goed ventileren

 

Omdat vrouwen in de overgang slecht kunnen slapen door bijvoorbeeld nachtelijk zweten, is het erg belangrijk dat je je slaapkamer goed ventileert. Want het is tijdens de overgang veel beter om een koele, goed geventileerde slaapkamer tot je beschikking te hebben.

Een te warme slaapkamer in combinatie met nachtelijk zweten is namelijk vragen om problemen. Voordat je naar bed gaat kan het je helpen om een lekker douche te nemen. Wist je dat je met nat haar ook beter kunt slapen? Nat haar zorgt er namelijk voor dat je lichaam koeler blijft.

 

Vermijd cafeïne en alcohol

 

Mensen denken dat het goed is om een slaapmutsje te nemen voordat ze naar bed gaan. Je valt er misschien lekker van in slaap, maar wist je dat het je tegenhoudt om in een diepe slaap te vallen? Ook kan alcohol er voor zorgen dat je `s nachts vaker wakker wordt.

Maar alcohol kan ook je bloedvaten tijdelijk wijder maken, waardoor je weer sneller last kunt hebben van nachtelijke opvliegers. Ook kun je beter letten op producten die cafeïne bevatten zoals koffie, thee, cola en chocolade. Want juist cafeïne kan voor slapeloosheid zorgen.

 

Ga vaker naar buiten

 

Niet `s nachts natuurlijk, maar juist overdag lekker naar buiten gaan. Daglicht bevordert namelijk de aanmaak van serotonine. Wist je dat serotonine de voorloper is van het slaaphormoon melatonine? Beweging bevordert de aanmaak van serotonine, dus extra bewegen kan er tijdens de overgang voor zorgen dat je beter kunt slapen.

 

Hou een slaapdagboek voor jezelf bij

 

Voor sommige vrouwen helpt het om een soort van slaapdagboek bij te houden. Schrijf bijvoorbeeld  twee weken lang iedere avond op hoe laat je naar bed toe gaat, op welke tijden je `s nachts wakker bent, wat je gegeten en gedronken hebt toen je wakker was etc. Als je op deze manier bij kan houden hoe jouw slaappatroon is, kan je misschien ook ontdekken en achterhalen wat de reden van je slapeloosheid is. Want niets is vervelender dan tijdens de overgang slecht te kunnen slapen.

 

Tot slot

 

Slaapproblemen tijdens de overgang zijn ontzettend vervelend. Maar jij kan er iets aan doen. Neem daarom deze tips in acht en zorg er voor dat je tijdens de overgang weer goed kunt slapen.

Wil je meer hulp bij overgangsklachten? Kijk dan eens naar het handboek op de onderstaande pagina.

 

verzacht jouw overgangsklachten

Plaats een reactie