De overgang en seks – Een groot deel van de vrouwen komt rond een bepaalde leeftijd in de overgang. Zeg maar rond het 50e levensjaar. De overgang gaat in veel gevallen samen met de welbekende overgangsklachten. Hoewel niet iedere vrouw hiermee te maken krijgt, ervaren de meeste vrouwen wél klachten. Deze klachten kunnen voor, tijdens en zelfs nog na de overgang de kop opsteken.
Naast opvliegers, hoofdpijn en stemmingswisselingen, kan ook het seksleven tussen jou en je partner hier de dupe van zijn. Deze kan een duidelijke verandering doormaken. Dit heeft te maken met een veranderende hormoonhuishouding. Hierdoor kan de seks pijnlijker of moeilijker gaan.
Hoe het precies zit met de overgang en seks? Dat ga je allemaal in dit blogbericht kunnen lezen. Grote kans dat je herkenning en wellicht geruststelling uit kunt halen.
De overgang en seks – Hoe zit dat precies?
De overgang en seks. Misschien is het een onderwerp waar je niet graag over praat of wat je wellicht een beetje gênant vindt. Dat is helemaal niet erg. Je schreeuwt het tenslotte liever niet van de daken.
Toch is er niets om je voor te schamen. Je bent absoluut niet de eerste of enige vrouw, waarbij het seksleven veranderd door de overgang. Het heeft voornamelijk met een veranderende hormoonhuishouding te maken. Want eerlijk is eerlijk, deze heeft tijdens de overgang heel wat te verduren en word flink in de war geschopt. Het gaat hierbij voornamelijk om de daling van oestrogeen en progesteron.
Wat dit dan met seks te maken heeft? De vagina kan door deze verminderende productie van hormonen, niet meer zo vochtig worden als anders. Dat maakt dat gemeenschap hebben als onprettig ervaren kan worden. Ook dit is dus een duidelijke overgangsklacht.
Welke overgangsklachten zijn er tijdens de overgang?
De overgangsklachten maken dat de overgang als onprettig ervaren kan worden. Deze klachten zien er bij iedere vrouw anders uit. Ook de mate hiervan.
Deze klachten zijn het gevolg van een dalende productie oestrogeen en progesteron. Het gaat hierbij voornamelijk om oestrogeen, waardoor deze overgangsklachten ontstaan. Het lichaam probeert de hormoonschommelingen als het ware te compenseren, waar de overgangsklachten het gevolg van kunnen zijn. Naast droogheid rondom de vagina, zijn er nog meer overgangsklachten. Misschien herken je één van de volgende klachten wel:
- Hoofdpijn
- Stemmingswisselingen
- Vaker moeten plassen
- Slaapproblemen
- Nachtzweten
- Opvliegers
- Gewichtstoename
- Een droge of onzuivere huid
Ben je als vrouw nog vruchtbaar in de overgang?
Een mogelijke zwangerschap kan worden voorkomen met dergelijke anticonceptie. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Voor zowel mannen als vrouwen.
Hoe zit het eigenlijk met de vruchtbaarheid tijdens de overgang? De productie van oestrogeen en progesteron neemt af. Daarmee neemt dus ook de mate van de menstruatie en eisprongen af. Dat maakt dat ook de vruchtbaarheid afneemt.
Toch ben je als vrouw niet direct je vruchtbaarheid kwijt. Deze is pas afgenomen, op het moment dat je een heel jaar niet meer ongesteld bent geweest. Onregelmatige menstruaties maken de kans op een zwangerschap natuurlijk wel kleiner, maar dus niet helemaal onmogelijk.
Kun je nog seks hebben tijdens of na de overgang?
Het is mogelijk dat jouw seksleven veranderd is sinds de overgang. Deze kan hier dus de dupe van zijn. Je bent niet de enige vrouw die dit is overkomen. Je ziet het namelijk vaker.
Behalve dat er droogheid kan ontstaan rondom de vagina, kan ook het libido veranderen. Door de hormoonschommelingen kan deze bijvoorbeeld afnemen. Dit alles bij elkaar, maakt dat gemeenschap hebben met je partner wat lastiger gaat dan normaal.
Kun je dan nog wel seks hebben tijdens of na de overgang? Ik kan me voorstellen dat je hier sterk aan twijfelt. Toch is het mogelijk om tijdens of na de overgang seks te hebben met je partner. Er zijn zelfs een aantal tips om de droogheid te verminderen en de seks wat comfortabeler te kunnen maken. Hoe die tips er dan uitzien? Daar kom ik later in dit blogbericht bij je op terug.
Zijn er tips voor seks tijdens de overgang?
Of de seks tijdens de overgang helemaal voorbij is en definitief niet meer kan? Dat is (gelukkig) onzin. Ook tijdens de overgang kun je namelijk gewoon gemeenschap hebben met je partner.
Echter kan de droogheid van de vagina je hierin tegenhouden. Het is tenslotte alles behalve prettig om op deze manier gemeenschap te hebben met elkaar. Toch zijn er een aantal tips waardoor seks tijdens de overgang kan en comfortabeler aanvoelt. Dit zijn de volgende tips:
- Het prettigste is, om de vagina wat vochtiger te houden. Hier kun je dus een glijmiddel voor gebruiken. Hier zijn verschillende soorten van verkrijgbaar.
- Neem altijd de tijd voor gemeenschap met je partner. Het overhaasten en forceren maakt dat het er niet prettiger op word. Bovendien kan het frustratie opleveren en dat is niet bevorderend.
- Mocht je hier veel ongemak door ervaren, kun je hier altijd de huisarts over raadplegen. Hij of zij kan je hier verder bij helpen. Bijvoorbeeld voor advies of voor zalfjes die de droogheid verminderen.
Bovenstaande tips zijn geen garantie tot succes. Dat is ten eerste belangrijk om te weten. Mocht niks helpen of je hebt er veel last van, is het dus altijd verstandig om de huisarts te contacteren.
Conclusie
De overgang en seks. Hoe zit dat precies? Dat hebben we in dit blogbericht uitgebreid met elkaar besproken. Je weet dat het normaal is dat seks wat lastiger kan gaan. Dat heeft met de schommelende hormoonhuishouding te maken. Behalve dat, weet je ook dat je hier iets aan kunt doen. In het blogbericht vindt je daar een aantal tips voor.
Vind jij de overgang en seks een lastig onderwerp en ben je zodoende op zoek naar wat herkenning? Dan is het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle iets voor jou.
Ook Ria kwam op een gegeven moment in de overgang en ervaarde hierdoor veel klachten. Klachten die maar weinig mensen serieus namen. Ze besloot het zelf uit te gaan zoeken en haar zoektocht te beschrijven. Dit heeft geleid tot Overwin Je Overgang. Dé gids vol met tips, ervaringsverhalen en helpende informatie.