De overgang en moe zijn

De overgang en moe zijnVeel vrouwen die in de overgang zitten zijn moe, moe en nog eens moe. Je weet zelf dat wanneer je moe en lusteloos bent je veel minder kan hebben van je omgeving. Een mens wordt door vermoeidheid veel sneller prikkelbaar en heeft vervolgens de neiging om zich af te zonderen. Vrouwen die in de overgang zitten krijgen te maken met allerlei verschillende symptomen, maar een bekend symptoom is toch wel vermoeidheid.

Omdat je hormoonhuishouding veranderd tijdens de overgang, kunnen daar ook slaapproblemen door ontstaan. Je kent het wel lig je lekker te slapen en je wordt plotseling wakker badend in het zweet.

 

Als dit jou een keer overkomt is dat helemaal niet erg, maar vrouwen in de overgang kunnen door het nachtelijk zweten ook erg onrustig slapen. Je krijgt namelijk bijvoorbeeld niet de kans om in een hele diepe slaap te vallen, en dit resulteert in overdag moe en lusteloos zijn.

De overgang en moe zijn? En wat kun je tegen de vermoeidheid doen? Ik ga het je in deze blog uitleggen.

 

Waarom slaap je slechter tijdens de overgang?

 

Een vrouw die in de overgang zit maakt veel minder oestrogeen aan dan een vrouw die niet in de overgang zit. Een vermindering van het hormoon oestrogeen kan voor vervelende veranderingen zorgen. Die veranderingen zijn opvliegers, nachtelijk zweten, angstgevoelens, pijn en zelfs depressie.

Deze veranderingen kunnen ook je slaap behoorlijk beïnvloeden. Je ziet daarom dat een vrouw die in de overgang zit vaak minder diep slaapt, moeilijk in slaap valt of vaak `s nachts wakker wordt. Dit kan bijvoorbeeld een effect zijn van nachtelijk zweten, of zelfs door angstgevoelens. Vermoeidheid en slaaptekort hebben natuurlijk een effect op je kwaliteit van leven. Want wanneer je moe bent functioneer je gewoon een stuk minder dan wanneer je goed uitgerust bent.

 

Welke symptomen van vermoeidheid horen bij de overgang?

 

Als je in de overgang bent kun je verschillende symptomen van vermoeidheid tegenkomen, waaronder:

  • Algehele vermoeidheid
  • Gebrek aan energie
  • Slaap overdag
  • Trek in middagdutjes
  • Stemmingswisselingen
  • Sneller geïrriteerd raken
  • Moeite met de dagelijkse routine

 

Vervelend gevoel

 

Als jij last hebt van een van de bovengenoemde symptomen is dat erg vervelend. Maar wist je dat bij vrouwen die in de overgang zitten vaak last hebben van meerdere symptomen uit het bovengenoemde lijstje? Ook al belemmerd het je dagelijkse leven en word je er niet goed van dat je constant moe bent, er zijn zeker wel dingen die je kunt doen om je vermoeidheid aan te pakken. Hierover straks meer.

 

stress

 De overgang en moe zijn door stress?

 

Veel vrouwen die in de overgang zitten blijven net zo heen en weer vliegen als voorheen. Dat kan je geestelijk en lichamelijk stress geven en uiteindelijk vermoeidheid opleveren. Weet je wat er bij stress gebeurt? Wanneer je stress ervaart gaan je bijnieren cortisol aanmaken. Cortisol is een stresshormoon. Op zich is dat een nuttig systeem, want dit hormoon zorgt ervoor dat je niet instort in stressvolle situaties. Blijft de stress echter aanhouden, dan draaien je bijnieren overuren en brand je jezelf uiteindelijk op.

 

Moe in de overgang door drukte?

 

De kans is groot dat je veel taken op je bord hebt wanneer je in de overgang bent. Misschien heb je wel intensieve pubers in huis, of heb je de zorg als mantelzorgen voor je ouders op je genomen? En dat allemaal naast een drukke baan, een relatie en je sociale leven dat je natuurlijk ook wilt onderhouden. Een aantal jaren geleden hield je misschien moeiteloos alle ballen in de lucht. Maar wanneer je in de overgang bent en je hormonen van alles ontregelen, ook je concentratievermogen bijvoorbeeld kan dat ineens een zware opgave worden voor je. Het kan je dus moe maken en je allemaal teveel worden.

 

Wat kan je doen tegen acute vermoeidheid?

 

Wanneer er sprake is van een onverwachte aanval van vermoeidheid en je wilt graag een oppepper, dan kan je baat hebben bij de volgende tips:

  • Ga naar buiten en loop 20 minuten in een stevige pas of fiets een rondje
  • Drink een groot glas water leeg
  • Open ramen en deuren een slechte luchtcirculatie kan ook voor vermoeidheid zorgen
  • Spring een aantal keer op en neer: het zuurstofgehalte in het bloed neemt toe
  • Stel jezelf bloot aan zonlicht: als er geen zon is doe dan zoveel mogelijk lampen aan

Deze tips hebben het beste resultaat wanneer er acute vermoeidheid optreedt.

 

Tips om vermoeidheid tijdens de overgang tegen te gaan

 

Beweeg minstens 30 minuten per dag

 

Ook al heb je er weinig zin in als je moe bent, bewegen zal je gevoel van vermoeidheid uiteindelijk verminderen tijdens de overgang. Door te bewegen maak je namelijk geluks-hormonen aan die je een blij gevoel geven en de je energie geven als je je niet goed voelt. Bovendien zal je van minsten 30 minuten bewegen per dag algeheel fitter voelen.

 

Beperk alcohol en cafeïne

 

Cafeïne en alcohol geven je vaak een snelle oppepper. Je voelt je ineens even fit. Maar vaak zak je na je oppepper even zo hard weer in, en voel je je uiteindelijk uitgeputter dan voor die tijd. Drink jij cafeïne of alcohol voor het slapen gaan? Dan kan dat ook je nachtrust verstoren. Een normaal mens moet dit al vermijden, maar als jij in de overgang bent is het helemaal niet aan te raden om hiervan gebruik te maken.

 

Eet kleine porties

 

Als je verspreid over de dag kleinere porties eet, verspreid je daarmee ook je energie over de dag. Dit kan veel vermoeidheid tegengaan. Let natuurlijk wel op uit welke voeding jij je energie haalt: kies vooral voor groente, fruit en eiwitrijke producten. En let uiteindelijk wel goed op hoeveel je eet. In de overgang verandert namelijk je metabolisme en daardoor kun je vaak minder eten dan voorheen om hetzelfde gewicht te behouden.

 

Pak voldoende rust

 

Stress maakt moe. En dat betekend dat het omgekeerde ook waar is: voldoende ontspanning geeft je energie. Bovendien: als je minder last van stress hebt, heb je 22% minder last van opvliegers tijdens de overgang blijkt uit onderzoek. En dat scheelt ook weer energie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie