De overgang en heupklachten: Hoe kom ik daar vanaf?

Zit je of denk je dat je in de overgang zit? En heb je last van een pijnlijke heup? De overgang en heupklachten is een combinatie die regelmatig voor komt. Meer dan de helft van de vrouwen geeft aan last te hebben van overgangsklachten. Ook pijn behoort tot deze categorie – al geldt dat lang niet voor iedereen.

Wil je weten hoe heupklachten tijdens de overgang ontstaan? Bij dit artikel zit je goed. We geven antwoord op al je vragen en geven je essentiële informatie die je wellicht verder kan helpen in de toekomst?

Waarom heupklachten tijdens de overgang?

Eenmaal in de overgang kun je klachten krijgen. Deze klachten worden overgangsklachten genoemd en meer dan 80% van de vrouwen heeft hier last van. Dit zijn een aantal voorbeelden:

  • Opvliegers: Dit is de bekendste overgangsklacht. Het zijn momenten waarop je het plotseling warm krijgt en heftig gaat zweten – het kan een vervelend of zelfs benauwd gevoel geven. Je kunt verschillende opvliegers krijgen op een dag.
  • Aankomen in gewicht: Door een combinatie van hormoonschommelingen en leeftijd, gaat je stofwisseling trager werken. Het gevolg? Je lichaam slaat eerder vet op – vooral rondom je buik. Ook kun je een opgeblazen gevoel ervaren.
  • Menstruatie blijft uit: Als je menstruatie een jaar is uitgebleven, dan is de overgang voorbij. Voorafgaand kun je een sterk wisselende menstruatie ervaren. Deze kan een aantal maanden uitblijven of je kunt heftiger gaan bloeden.
  • Stemmingswisselingen: Ook dit kan te maken hebben met hormoonschommelingen. Deze kunnen een sterke invloed hebben op je stemming, waardoor je je eveneens somber kunt voelen.

Naast de bovengenoemde overgangsklachten, kun je óók last krijgen van gewrichtspijn tijdens de overgang. Zo kun je last krijgen van pijnlijke handen, armen, rug, nek of van je heupen. Hoe komt dat precies?

Dat heeft te maken met hormoonschommelingen. Als je in de overgang bent, dan word je langzaam onvruchtbaar. Omdat de productie van oestrogeen en progesteron minder wordt, blijven eisprongen en menstruaties uit. Doordat de hormoonhuishouding op zijn kop staat, gaat je lichaam dit proberen te compenseren.

En daaruit kunnen klachten ontstaan – waaronder heupklachten tijdens de overgang. Verder is het moeilijk om vast te stellen waar deze pijn precies vandaan komen. Het is echter wel duidelijk, dat dit in verbinding staat met je hormonen.

heupklachten tijdens de overgang

Wat merk ik van heupklachten in de overgang?

Pijnlijke heupen tijdens de overgang kan veel pijn en ongemak veroorzaken. Daar is geen twijfel over mogelijk. Hierbij kun je het volgende ervaren:

  • Pijn tijdens bewegen
  • Je hebt moeite met slapen of met een comfortabele houding vinden
  • Concentratieproblemen
  • Moeite met sporten
  • Je gewrichten en spieren voelen stijf

Zijn heupklachten tijdens de overgang gevaarlijk?

Als je plotseling pijnklachten krijgt, dan kan dat veel angst opleveren. Je hebt immers het gevoel dat het uit het niets komt. Is het gevaarlijk? Nee, dat is het niet. Er is tenslotte geen slijtage of blijvende schade opgetreden. Je hebt in de vorige paragraaf gelezen wat de oorzaak kan zijn.

Heb je echter veel pijn of twijfel je aan de aard van de pijn? Dan is het aan te raden om een afspraak bij je huisarts te maken. Je kunt van buitenaf niet zien waar de pijn precies vandaan komt en of er nog een andere oorzaak aan ten grondslag ligt.

Mocht je huisarts twijfelen, dan kun je wellicht terecht bij een specialist in het ziekenhuis of bij een fysiotherapeut – zij hebben hier ervaring mee.

3 tips voor heupklachten tijdens de overgang

Heupklachten tijdens de overgang kunnen zo pijnlijk zijn, dat je dagelijkse bezigheden moeilijker worden om uit te voeren. Daarbij is ontspannen geen gemakkelijke opgave. Er zijn echter manieren om je pijn te verzachten. Hiervoor hebben we 3 tips:

Tip 1: Let op je lichaamsgewicht

Tijdens de overgang kom je sneller aan. Dat heb je eerder in dit artikel gelezen. Je stofwisseling werkt immers langzamer en hierdoor sla je meer vet op. Het gevolg? Je komt aan in gewicht.

Dit zorgt er niet alleen voor dat je kleding strakker gaat zitten, maar ook dat je gewrichten en spieren pijnlijker aan gaan voelen – hier komt druk op te staan. Probeer daarom gedurende de overgang op je gewicht te letten, om zo pijnklachten te voorkomen. Vanzelfsprekend heeft dit óók voordelen op je algehele gezondheid.

heupklachten tijdens de overgang

Tip 2: Smeer je gewrichten

Hiermee bedoelen we ‘bewegen’. Als je pijnlijke gewrichten of spieren hebt en je beweegt minder, dan neemt de pijn toe. Probeer daarom op een haalbare en dragelijke manier te bewegen – dit hoeft niet per definitie in de sportschool te zijn.

Extra tip: Wist je dat zwemmen zeer geschikt is voor pijnklachten? In het water word je gewichtloos, waardoor de druk afneemt. Behalve baantjes zwemmen kun je óók kiezen voor hydrotherapie. Dit is een therapievorm die je in het water volgt. In tegenstelling tot baantjes zwemmen, is dit water 31 graden.

Tip 3: Zoek warmte op

Warmte zorgt ervoor dat je je spieren en gewrichten makkelijker kunt ontspannen. Je bent in staat om spanning los te laten en dat heeft een verzachtende werking. Iedere dag in een zwembad liggen? Het kan eenvoudiger. Wat dacht je van een warme kruik? Of van een thermobroek?

Probeer vooral een manier te vinden die jij prettig vind. Voor advies kun je bij je huisarts of fysiotherapeut terecht. En heb je behoefte aan tips van andere vrouwen in de overgang? Ook daarvoor hebben we een nuttige tip.

Conclusie

Zit je in de overgang en ervaar je heupklachten? Dan ben je niet de enige. Meer dan de helft van vrouwen geeft aan last te hebben van overgangsklachten. Naast heupklachten, kun je óók last krijgen van opvliegers of van stemmingswisselingen. Dat heeft met je hormoonhuishouding te maken.

Overwin Je Overgang

In dit artikel hebben we 3 tips met je gedeeld die je heupklachten verzachten. Misschien zit hier iets tussen waardoor je ontspant of waardoor de pijn minder wordt. Mocht dit niet zo zijn, dan raden we je aan om een professional te raadplegen.

Heb je naast advies behoefte aan ervaringen of tips van lotgenoten? Dan raden we je aan om vandaag nog Overwin Je Overgang van Ria Kamelle te downloaden!

Plaats een reactie