De overgang, een nieuwe levensfase!

De overgang, een nieuwe levensfase!

Veel vrouwen zien de overgang als een periode waarin ze afscheid nemen van de vruchtbare periode. Je lichaam is volop aan het veranderen wanneer je in de overgang terecht komt en daar kun je ook last van hebben. Eigenlijk zou je de overgang kunnen verdelen in een aantal fasen:

  • Pre-menopauze, pre wil zeggen voor. Het gaat hierbij over de periode die plaatsvindt voor je laatste menstruatie. Hierbij gaan de hormonen steeds meer schommelen. Ook je eierstokken stoppen beetje bij beetje met werken en stoppen met de aanmaak van de hormonen. Je lichaam heeft steeds meer tijd en energie nodig om een eitje te kunnen rijpen. Sommige vrouwen merken dit proces al heel goed, anderen merken het nauwelijks. Het kan zijn dat je menstruatie nog heel regelmatig is en dat je nog geen opvliegers hebt.
  • Menopauze, men staat voor maand en pausis staat voor ophouden. De menopauze is eigenlijk maar een dag in de overgang. Het gaat over de dag van je laatste menstruatie. Wanneer je menstruatie een jaar lang uit is gebleven, dan kun je eigenlijk met zekerheid zeggen dat je het jaar daarvoor je laatste menstruatie hebt gehad, dat is dus de menopauze die je hebt doorgemaakt.
  • Post-menopauze, post wil zeggen na. Op dit moment zijn je eierstokken dus gestopt met het aanmaken van hormonen. Je hebt toch voldoende hormonen nodig en daarom heeft de rest van je lichaam een deel van het proces overgenomen. Organen kunnen je in de behoefte aan hormonen voorzien. Daardoor zal er in je lichaam het een en ander veranderen waar je last van kunt krijgen.

Ben je in de overgang?

Je weet vaak pas als je er al in aanbeland bent, dat je in de overgang zit. Wellicht herken je bij jezelf al enkele symptomen die bij de overgang horen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, prikkelbaarheid en misschien heb je ook wel last van gewrichtspijn. Waar heb je last van en hoe lang heb je dat al? Hoe eerder je weet of dat het over de overgang gaat, hoe meer je jezelf gerust kunt stellen. Misschien gaan er wel allerlei angstige beelden door je heen van ernstige ziektes of aandoeningen. Het is daarom belangrijk dat je weet, dat je al deze klachten aan de overgang “hebt te danken”.

Huisarts en de overgang

Je kunt bij twijfel over de overgang altijd met je huisarts in gesprek gaan en aangeven waar je last van hebt. Samen kun je dan bekijken of je al in de overgang bent gekomen of nog niet. Er kan eventueel lichamelijk onderzoek verricht worden om een en ander uit te sluiten, maar het gaat er met name om waar je last van hebt en hoe je je voelt. Luister daarom goed naar je lichaam en zorg dat je de klachten met de huisarts deelt. Ook je moeder, een zus of vriendinnen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Het kan je rust geven als je weet dat het er allemaal bijhoort. Deel ervaringen met elkaar. Hierdoor krijg je snel een goed beeld van jou en de overgang.

Plaats een reactie