De menopauze, de overgang van de vrouw. Elke volwassen vrouw krijgt op een zekere periode in haar leven te maken met de menopauze, een overgangsperiode die zes tot zeven jaar duurt. Het is het moment waarop de vrouw haar laatste menstruatie krijgt en kenmerkt zich door een aantal verschillende symptomen. Deze zijn helaas niet altijd even prettig, maar ze geven wel het signaal af dat het lichaam klaar is voor de volgende stap. De meest gehoorde overgangsklachten zijn ;
– Opvliegers
– Toename van gewicht
– Stemmingswisselingen
– vermoeidheid
– Het verlies van libido
– hoofdpijnen
Buiten deze symptomen bestaan er nog vele andere klachten die vrouwen kunnen hebben tijdens de overgang. Deze klachten horen bij het overgangsproces waar de vrouw doorheen moet. Soms denken vrouwen dat ze ziek zijn of last hebben van een kwaal, maar dat is niet zo. De menopauze is gelukkig geen ziekte, maar een natuurlijke overgang waarbij het hormoonsysteem van de vrouw gaat schommelen.
Vooral het dalende oestrogeenniveau is de boosdoener van veel voorkomende klachten. Een veranderd patroon van menstrueren en de opvliegers luiden de menopauze in.
De eerste symptomen
Het veranderende patroon van menstrueren is vaak het eerste verschijnsel waaraan het begin van de menopauze is te herkennen. Het dalen van het oestrogeen zorgt ervoor dat de eicellen minder snel rijpen. Hierdoor wordt je minder vaak, of onregelmatiger, ongesteld. De menstruaties kunnen echter wel heviger worden. Dit komt omdat er bij een langere tussenpoos van menstrueren het baarmoederslijmvlies dikker wordt. Dit slijmvlies zal moeten worden afgestoten, dat gebeurt tijdens het menstrueren, dit is de reden waarom een menstruatie extra hevig aan kan voelen.
Verschijnselen van lichamelijke of geestelijke aard
Niet ieder lichaam is uiteraard hetzelfde. De verschijnselen van de menopauze zijn in wezen hetzelfde, maar niet elke verschijnsel openbaart zich in dezelfde hevigheid of zelfs helemaal niet. Waar de ene vrouw extreem veel last heeft van hartkloppingen of nacht zweten, heeft de ander juist heel veel last van pijnlijke borsten of een erg droge mond, vagina of huid. Dit zijn vervelende lichamelijke klachten die worden toegeschreven aan de overgang.
Vrouwen hebben naast lichamelijke klachten ook vaak last van emotionele overgangsverschijnselen. Deze zijn uiteraard net zo vervelend als de lichamelijke klachten, maar ook deze symptomen zijn helaas onontkoombaar als de overgang haar intrede heeft gedaan.
Stemmingswisselingen, slapeloosheid en innerlijke onrust zijn klachten die veel vrouwen ervaren tijdens de menopauze. Maar ook vermoeidheid, geheugenverlies en neerslachtigheid kunnen voorkomen.
Het aantal vrouwen dat een overgang ervaart
Als je denkt dat je de enige bent dan heb je het mis. Iedere vrouw zal op een zekere middelbare leeftijd de menopauze ervaren. Het is een natuurlijk proces wat hoort bij het ouder worden van het lichaam.
ruim zestig procent van de vrouwen doet niets aan de symptomen dat de menopauze met zich meebrengt, wat jammer is, want aan een hoop verschijnselen kan prima te ondersteuning worden gegeven zonder dat dit proces wordt onderbroken, of andere klachten geeft.
Als je één jaar niet ongesteld bent geweest dan mag je er vanuit gaan dat de eisprong, en daarbij ook het menstrueren blijvend is gestopt en de menopauze in volle gang is. Helaas is het met bloedonderzoeken niet te zien of de menopauze is begonnen en/of de laatste menstruatie is geweest.
De eerste symptomen van de overgang zullen zich voordoen tussen het 45ste en 55ste levensjaar.
Anticonceptie en de overgang
Sommige vrouwen denken dat ze de menopauze kunnen uitstellen door de pil te blijven gebruiken, dit is echter onjuist. Het proces gaat gewoon door, de natuur is nu eenmaal niet tegen te houden, ook niet door het gebruik van anticonceptie.
Door het gebruik van de pil worden de maandelijkse bloedingen in stand gehouden, dit is weliswaar kunstmatig, dus dat betekent niet dat de menopauze is uitgesteld, je merkt simpelweg minder goed wanneer de overgang is begonnen.
Over het stoppen met de pil gaan de wildste verhalen de ronde. Het is aan jou persoonlijk om te beslissen wanneer te stoppen met deze vorm van anticonceptie. Zoals eerder vermeld is de menopauze een feit als je een jaar niet hebt gemenstrueerd.
Als je zeker wilt weten of je in de overgang zit dan kun je het beste overstappen op een ander anticonceptiemiddel, een condoom of spiraal is een goed alternatief.
Tijdens en na de overgang
Er kleven risico’s aan de menopauze. Botontkalking is een aandoening dat door de afname van vrouwelijke hormonen voor kunnen komen. Hierdoor nemen rugklachten toe en worden de botten brozer.
Dit verklaart waarom vrouwen op oudere leeftijd sneller een bot breken tijdens een val. Ook hart en vaatziekten komen sneller voor bij vrouwen die het proces van de menopauze hebben doorlopen
Het wordt dus aangeraden om gezonder te gaan eten en meer te gaan sporten, iets wat uiteraard ook niet erg is voordat de menopauze begint, gezond eten en bewegen is voor alle leeftijden goed.
Een ingrijpende periode
De menopauze is voor elke vrouw een periode waarin ze zowel lichamelijk en geestelijk op de proef wordt gesteld. In de loop der jaren zijn er veel onderzoeken gedaan en zijn er honderden symptomen toegeschreven aan het hebben van deze heftige periode.
Laat jezelf goed informeren als je het idee hebt dat de overgang bij jou zich aandient. Het is tenslotte je lichaam, dus schroom niet om bij de huisarts aan te kloppen, je aan te sluiten op bepaalde Facebookgroepen of misschien helpt een praatsessie ook wel. Je bent niet uniek, samen met jou gaan miljoenen anderen hetzelfde proces door.
Tot slot
Er zijn meerdere testen online die je kunt doen als je het idee hebt dat je in de overgang zit. Dit zijn zelf testen en vaak compleet anoniem. ook zijn er behandelingen die zich richten op de symptomen (zowel lichamelijk als geestelijk) van de menopauze.
Deze behandelingen stoppen of vertragen het proces niet, maar je leert wel beter omgaan met de symptomen. Want dat deze klachten ongemakkelijk zijn is een feit, maar het is maar hoe je ermee omgaat. De menopauze is een natuurlijk proces wat elk vrouwelijk lichaam doorgaat, als je dat weet te accepteren dan is de eerste stap al gezet.
Wil jij makkelijk en eenvoudig de overgang door? Bekijk dan eens het boek Overwin je overgang. Hierin staan allerlei praktische tips die je helpen de overgang zo goed mogelijk door te komen. Klik hier om het boek te bekijken >>