De laatste menstruatie – Hoe zit dat precies met de overgang?

De laatste menstruatie van een vrouw typeert de periode van de overgang. Als vrouw loop je tijdens de overgang een aantal verschillende fases voor, waarbij de menopauze symbool staat voor de laatste menstruatie en de bijhorende overgangsklachten. De laatste menstruatie, hoe zit dat precies?

De laatste menstruatie staat symbool voor het einde van de overgang. Wanneer deze een heel jaar is uitgebleven, is de productie van oestrogeen en progesteron zo goed als afgenomen, waardoor we kunnen concluderen dat de overgang is afgelopen. Wanneer deze laatste menstruatie precies plaats gaat vinden, dat is vanzelfsprekend erg lastig om te voorspellen van tevoren. Dit is een kwestie van afwachten.

Hoe laatste menstruatie werkt en hoe dat precies zit met de overgang? Dat gaan we in dit blogbericht uitgebreid bespreken. Dat maakt dat je antwoord krijgt op al je vragen. Mocht jij als vrouw willen weten wat je ongeveer te wachten staat, raad ik je aan om het blogbericht helemaal tot het einde te lezen, zodat je helemaal op de hoogte bent.

De laatste menstruatie – Hoe zit dat precies met de overgang?

Wanneer je als vrouw in de overgang bent beland, doorloop je een aantal fases hierbij. Dit zijn de premenopauze, de menopauze en de postmenopauze. Deze markeren de jaren voor de overgang, de overgang zelf en de periode nadat de overgang is afgelopen. Ook deze jaren worden meegeteld, aangezien de overgangsklachten nog kunnen aanhouden.

Wanneer we het over de laatste menstruatie hebben als vrouw, hebben we het over de menopauze. Dit is namelijk de periode dat de laatste menstruatie word ingezet en de piek als het ware het hoogst is qua hormoonschommelingen en de bijhorende overgangsklachten.

Tijdens de weg naar de laatste menstruatie toe, kun je jaren van tevoren al wat veranderingen merken. Dit is de premenopauze. Zo kunnen je menstruaties heviger of juist minder worden. Het is zelfs mogelijk om plotseling een aantal maanden over te slaan. Daarbij komen ook de overgangsklachten al naar voren. Dit heeft te maken met de afnemende productie van oestrogeen en progesteron, de vrouwelijke hormonen die normaliter de menstruatiecyclus regelt. Uiteindelijk stopt die productie helemaal, waardoor ook de menstruaties uit zullen blijven.

Kun je je laatste menstruatie voorspellen?

We willen in het leven overal op voorbereid zijn. De touwtjes zelf in handen houden en weten wat ons te wachten staat. Zeker wanneer je als vrouw in de overgang komt, wil je niets liever dan voorspellen wanneer deze begint en afgelopen is.

Zodoende zul je je vast afvragen of je laatste menstruatie te voorspellen is, zodat je ook automatisch te weten komt wanneer het einde van de overgang in zicht is.

Nu is het moment van je laatste menstruatie niet van tevoren te voorspellen. Wel geld er een algemene richtlijn qua leeftijd die je kunt aanhouden, zodat je ongeveer weet waar je aan toe bent. De algemene leeftijd van de laatst menstruatie ligt tussen de 40 en de 60 jaar. Pas op het moment dat je een heel jaar niet meer ongesteld bent geweest kun je past zeggen dat het je laatste menstruatie was. Daarmee kun je ook concluderen dat de overgang is afgelopen.

De laatste menstruatie

Hoe ontstaan de overgangsklachten?

De overgang verloopt voor iedere vrouw anders. Zo zou het bijvoorbeeld best kunnen dat je hier zelf weinig van merkt, terwijl je buurvrouw veel klachten ervaart. De overgangsklachten zien er voor iedereen anders uit en uiten zich ook anders. Hoe ontstaan de overgangsklachten eigenlijk? Komen deze zomaar uit de lucht vallen?

Daar lijkt het soms wel op. Van de één op de andere dag kun je zomaar last krijgen van opvliegers of van hoofdpijn. Toch vinden er meerdere lichamelijke processen in het lichaam plaats, waardoor deze klachten de kop opsteken.

Hierboven heb je al wat meer kunnen lezen over oestrogeen en progesteron. De productie hiervan is aan het afschalen. Dat zorgt niet alleen voor een onregelmatige en uitblijvende menstruatie, maar ook voor overgangsklachten. De hormoonspiegel is als het ware uit balans gebracht, waardoor het lichaam dit probeert op te vangen met overgangsklachten als gevolg.

Hoe kan ik overgangsklachten verminderen?

De overgangsklachten zien er voor iedereen anders uit en worden ook anders ervaren. Toch zijn er nog steeds veel vrouwen die hier dagelijkse hinder door ondervinden.

Nu kunnen de klachten niet permanent worden weggenomen, maar zijn er wel een aantal tips die je kunt gebruiken om deze onder controle te brengen en zodoende te verminderen. Hiervoor kun je de volgende tips gebruiken die wellicht iets voor je kunnen betekenen:

  • Beweeg minimaal een half uur per dag. Dit helpt je om te kunnen ontspannen en eventuele gewichtstoename onder controle te houden.
  • Drink minimaal 2 liter water per dag. Behalve dat dit erg gezond is, zorgt het ervoor dat overmatig vocht afgedreven word, je huid soepel blijft en je even kunt afkoelen na of tijdens een opvlieger.
  • Hanteer een gezond eetpatroon. Dit heeft veel effect op gewichtstoename en het zorgt ervoor dat ook je mentale gezondheid hierdoor verbeterd kan worden.
  • Zorg in de slaapkamer voor voldoende frisse lucht. Wanneer je veel last hebt van nachtzweten, kan dat wel degelijk een groot verschil maken.
  • Heb je veel last van klachten? Neem contact op met de huisarts en informeer wat hij of zij voor jou kan betekenen.

Conclusie – Ervaringsverhalen van een ervaringsdeskundige vindt je hier!

De laatste menstruatie en de overgang, hoe zit dat precies? Waar dat wellicht nog een groot raadsel voor je was, heb je in dit blogbericht antwoord gekregen op al je vragen. Je weet hoe de overgang verloopt en wat je ongeveer kunt verwachten wat betreft de laatste menstruatie.

Overwin Je OvergangIs jouw interesse na het lezen van dit blogbericht gewekt en zou je nog meer willen lezen over de overgang? Grote kans dat Overwin Je Overgang van Ria Kamelle écht iets voor jou is.

Ria zelf is ervaringsdeskundige en worstelde zelf enorm met de overgang en de bijhorende klachten. Nadat haar omgeving en huisarts geen gehoor gaf, besloot ze het zelf allemaal te gaan uitzoeken. Haar zoektocht heeft ze beschreven in het e-book. Behalve dat, vindt je ook veel informatie, ervaringsverhalen en tips van anderen. Mocht jij hier behoefte aan hebben, dan is Overwin Je Overgang het hoe dan ook waard.

Plaats een reactie