Een gezond ontbijt is een goed begin van de dag! ’s Nachts gebruikt je lichaam voedingsstoffen voor allerlei processen. Het is belangrijk dat deze ’s ochtends weer aangevuld worden, anders kun je later op de dag een dipje krijgen. Wanneer je niet goed hebt ontbeten wordt je bijvoorbeeld sneller moe en kun je je minder goed concentreren, omdat je hersenen niet genoeg voedingsstoffen tot hun beschikking hebben.
Een gezond ontbijt is dus voor iedereen belangrijk. Maar wist je dat gezond ontbijten in de overgang extra belangrijk is? Dit is namelijk dé periode dat veel vrouwen zich moe en futloos voelen, dat ze extra buikvet gaan opslaan en dat ze een tekort ontwikkelen aan essentiële voedingsstoffen.
Een gezond ontbijt kan dit helpen verminderen. Wat je eet heeft namelijk direct invloed op je hormonen en laten dat nou net de boosdoeners zijn. Hier zal ik kort ingaan op wat een gezond ontbijt inhoudt en wat voor een vrouw in de overgang extra belangrijk is om op te letten.
Kant en klare ontbijtproducten
In veel kant-en-klaar ontbijtproducten zitten suikers. Zo ontbijten we, zonder dat we het weten, vaak erg ongezond. Ook ontbijt een deel van de populatie nog altijd niet. In beide gevallen zorg je ervoor dat je hormoonspiegel uit balans raakt.
Bovendien kun je door een ontbijt met veel (verborgen) suikers onbewust verslaaft raken aan suiker. Dit zorgt ervoor dat je de hele dag trek hebt en verlangt naar zoetigheid en koolhydraten.
Al het extra vet wat je in de overgang binnenkrijgt slaat je lichaam op in je buikwand. Zo ontstaat langzaam maar zeker het ‘zwembandje’. Als je hier vanaf wilt komen of dit wilt voorkomen, is het dus belangrijk om je dag te beginnen met een gezond ontbijtje.
Bovendien kan een suikerverslaving leiden tot diabetes type 2, obesitas, insuline resistentie en schildklierproblemen. Alle redenen dus om een overvloed aan suikers in je ontbijt te voorkomen!
Een gezond ontbijt bevat vitamines
Een gezond ontbijt bevat vitamines, vezels en/of eiwitten en weinig suikers. Koolhydraten, die zich voornamelijk in brood en witte pasta bevinden, worden door je lichaam omgezet in suikers.
Ontbijten met (wit) brood is dus niet gezond. Ook gezoete ontbijtproducten zoals ontbijtkoek, muesli, cruesli en ontbijtdranken kun je beter vermijden. Zoet beleg, zoals jam, en vruchtensappen bevatten vaak ook meer suiker dan nodig.
Vruchten bevatten van zichzelf al veel suiker, fructose, dus extra suiker toevoegen aan deze producten is niet nodig. Toch wordt dit alsnog vaak gedaan, aangezien mensen steeds meer gewend raken aan ‘extreem zoet’.
Let erop als je dit soort producten koopt en laat je lichaam ‘afkicken’ van de extra suikers.
Goede aanvullingen op je ontbijt
Vruchten en ongezoete vruchtensappen zijn een goede aanvulling van je ontbijt. Zo kun je op een gezonde manier suikers binnen krijgen. Ook eitjes, vooral gekookt, passen goed binnen een gezond ontbijt.
Probeer vezelrijke producten te vinden zonder al te veel koolhydraten, zoals rijst- of maiswafels. Ook kwark, yoghurt en havermout zijn gezonde alternatieven, zolang je er niet zelf veel suiker, muesli of cruesli aan toevoegt.
Je zult merken dat je je steeds beter gaat voelen naar mate je lichaam afkickt van de suikers. Op die manier helpt een gezond ontbijt je om je weer beter in je vel te doen zitten, minder buikvet op te laten slaan en genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen om de dag te beginnen.