Wat zijn de eerste symptomen van de overgang? Het mag duidelijk zijn dat een vrouw in het leven met meerdere fases te maken krijgt. De meest bekende fase is wellicht de overgang. Dit is namelijk een fase waarin de hormoonhuishouding van een vrouw significant gaat veranderen. Deze verandering binnen de hormoonhuishouding heeft invloed op het lichaam en de mentale gesteldheid van een vrouw.
We durven dan ook wel te stellen dat de overgang niet de leukste fase is voor een vrouw. Door de veranderingen binnen het vrouwelijk lichaam hebben de vrouwen zichzelf en hun emoties niet altijd meer onder controle. Voor bijvoorbeeld een partner is het van belang om daar rekening mee te houden. Dit is namelijk een natuurlijk proces waar de vrouw zelf ook geen invloed op heeft/kan hebben.
In dit artikel zoomen we nader in op de eerste symptomen van de overgang. Wat zijn de eerste tekenen waaruit een vrouw op kan maken dat de overgang voor de deur staat te wachten? En hoe uiten deze tekenen zich op zowel de lichamelijke- als op de mentale gesteldheid van een vrouw? Na het lezen van dit artikel weet jij het antwoord op al deze vragen.
Wat is de overgang?
Voordat we overgaan tot het benoemen van de eerste symptomen, is het wellicht wijselijk om allereerst naar een andere definitie te kijken. Wat is namelijk exact de overgang? Als we op Google naar de definitie van de overgang kijken, zien we de volgende omschrijving terug komen: “De overgang is een natuurlijk proces, waarbij de menstruatie van een vrouw permanent stopt. Het gevolg van de overgang is dat een vrouw niet meer zwanger kan worden”.
Het begin van de overgang is niet leeftijdsgebonden. Bij sommige vrouwen begint de overgang rond het 45e levensjaar, terwijl andere vrouwen pas na hun 50e levensjaar last van de overgang krijgen. Dit alles heeft te maken met de exacte hormoonhuishouding in het lichaam. Het is overbodig om te vermelden dat elke vrouw van binnen anders in elkaar zit. Hierdoor is er geen exacte periode waarin de overgang gaat starten. Dit is puur afhankelijk van de situatie.
Recent onderzoek heeft aangewezen dat de erfelijkheid hier wel een bepaalde rol in kan spelen. Waren jouw oma en moeder al vroeg in de overgang? Dan is de kans groot dat ook jij op een vroege leeftijd al last van de overgang krijgt. Anderzijds kan je ook vroeg in de overgang komen indien je eileiders niet meer (goed) functioneren. Dit kan bijvoorbeeld door een operatie of door kanker komen.
Eerste symptomen van de overgang
Het is goed mogelijk dat de eerste symptomen zich al een paar jaar voor de menopauze aan doen. De menopauze is overigens de laatste menstruatie van de vrouw. Na deze menstruatie wordt een vrouw niet meer ongesteld. Het gevolg hiervan is evident: de vrouw kan dan ook niet meer zwanger worden. Maar, wat zijn nou dergelijke vroege symptomen? En op welke manier worden deze symptomen door vrouwen ervaren?
Een duidelijk voorbeeld van een eerste symptoom is een onregelmatige cyclus van de ongesteldheid. Merk je dat deze cyclus aan het veranderen is? Dat je de ene keer heel erg last van de ongesteldheid hebt en de volgende keer juist helemaal niet? Dit kan duiden op de eerste stappen naar de overgang.
Ook kan je het merken aan je hart. Krijg je af en toe last van hartkloppingen? Of heb je last van een onregelmatige? Ook dit kan duiden op het begin van de overgang. Ook dit heeft te maken met de verandering van de hormoonhuishouding.
Een ander duidelijk symptoom kunnen de stemmingswisselingen zijn. Dit heeft simpelweg alles te maken met de veranderingen binnen de hormoonhuishouding. Doordat de hormonen gaan veranderen, kan een vrouw last van stemmingswisselingen krijgen. Daarnaast kan een vrouw ook zomaar in huilen uitbarsten, zonder enige reden.
Hierboven staan enkele symptomen benoemd. De lijst is echter een stuk langer. Lees daarom onderstaande lijst door met alle symptomen die kunnen duiden op de eerste stappen van de overgang:
- Een vermoeid gevoel
- Slapeloosheid
- Last van opvliegers
- Last van een depressief gevoel
- Afname van het libido
- Moeite om dingen te onthouden
- Pijnlijke gewrichten en spieren
- Last van bovengemiddelde hoofdpijn
- Borsten die bovengemiddeld gevoelig zijn
- Tandvlees kan meer gaan bloeden
- Slechte smaak in de mond
- Last van misselijkheid en/of winderigheid
- Dunner worden van het haar
- Angstgevoelens
- Jeuk
- Incontinentie
Wat kan je aan de eerste symptomen van de overgang?
Heb je last van één of meerdere symptomen zoals hierboven benoemd? Of denk je zelf dat je aan de vooravond van de overgang staat? In dat geval kan je zelf enige invloed op de overgang uitoefenen. Dit alles gaat namelijk gepaard met een gezonde levensstijl. Het is voor je gehele lichaam ontzettend belangrijk om op een gezonde manier te leven. Wat komt er zoal bij een gezond leven om de hoek kijken?
Allereerst is het belangrijk om een gezond voedingspatroon te hebben. Een voedingspatroon waarbij je alle benodigde vitaminen en mineralen binnen krijgt. Daarnaast is het van belang om voldoende te bewegen. Het lijkt net op afvallen; ook dat is een combinatie van een gezond voedingspatroon en voldoende beweging.
Indien je denkt dat je in de overgang zit, is het mogelijk om dit aan te laten tonen. Hiervoor kan je een bloedtest af laten nemen bij je huisarts. Hij/zij is in staat om de bloedtest te analyseren en af te lezen of je in de overgang zit. Het is vervolgens een taak om de overgang te accepteren. De overgang is tenslotte een natuurlijk proces waar elke vrouw mee te maken krijgt. Wat je wel kan doen, is om de lichamelijke klachten zoveel mogelijk te beperken. Daarvoor komt de combinatie van een gezond voedingspatroon en voldoende beweging dus om de hoek kijken.
Het leven na de overgang
Als je de menopauze hebt gehad, ben je definitief niet meer vruchtbaar. De menopauze is namelijk de laatste menstruatie van een vrouw. Veel vrouwen ervaren deze menopauze als iets prettigs. Na deze menopauze is er namelijk een afname van lichamelijke- en geestelijke klachten merkbaar. Hierdoor kunnen vrouwen weer vrij en prettig door het leven gaan.
Het mag duidelijk zijn dat je na de overgang niet meer zwanger kan worden. Je gaat echter ook merken dat je na de overgang meer vet vast gaat houden. Dit komt doordat het vetweefsel een belangrijke functie van het hormoon oestrogeen over gaat nemen. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in het vrouwelijke lichaam, maar wordt na de overgang in mindere mate aangemaakt. Het vetweefsel gaat de functie van dit hormoon over nemen, waardoor je meer vet vast gaat houden. Ook dit is iets onvermijdelijks en hoort bij de fases van het vrouwelijke lichaam.