De drie fases van de menopauze

drie fases van de menopauzeDe fases van de menopauze. De menopauze duurt voor de meeste vrouwen ongeveer 7 jaar. Het begint met de premenopauze gevolgd door de menopauze en eindigt met de Postmenopauze. De menopauze gaat vooral om de laatste menstruatie en het verdwijnen van de vruchtbaarheid. Voor veel vrouwen is de overgang een lastige periode.

 

Fase 1: De premenopauze

De premenopauze heet ook wel de perimenopauze. Deze fase begint al 4 jaar voordat de menopauze daadwerkelijk begint. Wanneer de premenopauze begint merk je al dat je menstruatie veranderd. Het is dan vaak heftiger en minder regelmatig.

Ook merk je al lichte schommelingen in je hormonen en treden de eerste verschijnselen van de menopauze op.
Sommige vrouwen ervaren zelfs in de premenopauze al opvliegers, nachtzweten en schommelingen in humeur.

Deze verschijnselen worden in de loop van de vier jaar steeds meer. Toch kan het zijn dat er tijdens de premenopauze het ene moment veel verschijnselen optreden en dan ineens een hele periode niet. Je kunt in deze tijd nog steeds ongesteld worden waardoor je niet verwacht dat de menopauze eraan komt.

Om de verschijnselen tijdens deze periode zo veel mogelijk te beperken is het belangrijk dat je nu al bezig gaat met gezond eten en je lichaam in zo goed mogelijke conditie te houden. Wanneer je dit doet zal je minder last hebben tijdens de menopauze.

 

Fase 2: De menopauze

 

De menopauze treedt in werking op de laatste dag van je ongesteldheid. De menopauze is niet hetzelfde als de overgang. De overgang is namelijk de hele periode die uit deze drie fasen bestaat en de menopauze is de tweede fase van de overgang.

Als je merkt dat je bij de volgende keer dat je ongesteld moet worden niet meer ongesteld wordt kun je zeggen dat je in fase twee van de overgang bent gekomen. Je wordt dan namelijk niet meer ongesteld en bent dan ook minder tot niet meer vruchtbaar.

Tijdens fase twee van de menopauze is het nog steeds mogelijk om vruchtbaar te zijn. Pas als helemaal niet meer menstrueert is de menopauze voorbij.
Tijdens deze fase heb je vaker last van de verschijnselen van de overgang omdat je lichaam actief op zoek gaat naar hormonaal balans. Je gehele lichaam is ontregelt en dat merk je goed.

Omdat je lichaam veel te voorduren heeft tijdens de menopauze, is gezonde voeding en voldoende beweging nog steeds belangrijk. Hoe beter je tijdens de overgang voor je lichaam zorgt, hoe makkelijker je de periode doorkomt.

 

Fase 3: De Postmenopauze

 

Als je langer dan een jaar niet gemenstrueerd bent, kun je spreken van de Postmenopauze. Deze fase duurt ongeveer 3 jaar. Je lichaam is druk bezig met het terugvinden van het hormonale balans. Hierdoor kunnen overgangsklachten heftiger zijn dan in de voorgaande fasen.

Als de postmenopauze helemaal voorbij is ben je niet meer vruchtbaar. Alle eitjes in de eierstokken zijn onvruchtbaar geworden. Daarna is de postmenopauze voorbij en gaan de klachten langzaam verdwijnen.

Het onvruchtbaar worden voor een vrouw kan vooral op emotioneel vlak erg zwaar zijn. Om ervoor te zorgen dat geen depressie ontwikkeld tijdens de overgang is het belangrijk dat je tijdens het hele proces zoveel mogelijk leuke dingen doet.

Veel vrouwen gaan tijdens deze periode minder werken en gaan er wat vaker tussenuit. Zo kun je tijdens deze moeilijke periode toch nog wat genieten van de dagen.

 

Wat moet je doen om de 3 fasen van de menopauze zo goed mogelijk door te komen?

 

drie fases van de menopauze

 

Als je vrouwen vraagt die zelf de overgang zijn doorgekomen, komen er een aantal opmerkelijke tips naar voren. Bijna alle vrouwen deden ongeveer hetzelfde omdat deze tips blijken te werken.

 

Tijdens de eerste fases van de menopauze:

 

De meeste vrouwen probeerde niet te denken aan de overgang en gewoon door te gaan met het dagelijkse leven. De verschijnselen van de overgang waren nog nauwelijks aanwezig, behalve het feit dat de menstruatie aan het veranderen was.

Voor sommige vrouwen kwamen ze aan het einde van de eerste fase pas te weten dat ze in de overgang waren. Omdat ze tot het moment van de laatste menstruatie niet zoveel klachten hadden ervaren.

 

Tijdens de tweede fases van de menopauze:

 

In de tweede fase waren de overgangsverschijnselen duidelijk aanwezig. Veel vrouwen hadden last van opvliegers en schommelingen in het humeur.
Om opvliegers te voorkomen is het rustig ademhalen en even rustnemen een goed idee. Ook kun je een koude lap gebruiken om jezelf af te koelen. Voor andere vrouwen was een koude douche de oplossing. Dit werkt helaas wel tijdelijk.

Bij de stemmingswisselingen is het vooral belangrijk om niet je naasten aan te vallen. Vertel ze duidelijk dat je in de overgang bent en dat je aan veel van de dingen die je doet niet zo veel kan doen. Zo voorkom je relatieproblemen en krijg je steun van bijvoorbeeld je partner.

 

Tijdens de laatste fases van de menopauze:

 

Zoals hierboven beschreven ben je bij de laatste fases van de menopauze niet meer vruchtbaar en dat valt veel vrouwen zwaar. Hierbij ontstaan veel emotionele periodes die veel impact hebben op je leven. Om ervoor te zorgen dat deze emoties niet de overhand nemen, is het belangrijk dat je tijdens de laatste fase van de overgang vooral aan jezelf denkt.

Laat je omgeving weten waar je mee zit en ga vooral genieten.

Van alle vrouwen die hebben gekozen voor zichzelf in de laatste periode, was de emotionele achtbaan het minst zwaar. Ze konden gewoon genieten van de dagen en hadden genoeg afleiding.

 

De overgang is een lastige periode

 

 

 

Voor vrijwel alle vrouwen is de overgang een lastige periode. Met de juiste steun en tips ga je de overgang goed doorkomen. Elke periode is weer anders en brengt haar eigen problemen met zich mee. Wanneer jij precies weet hoe elke fase werkt kun je er daadwerkelijk wat aan doen.

Om je te helpen de overgang door te komen wil ik je doorverwijzen naar een praktische E-boek die je helpt je overgang te overwinnen. Alle vrouwen die dit E-book hebben gelezen voor en tijdens de overgang, konden veel beter omgaan met deze zware periode.

In dit boek vindt je praktische tips die je helpen de fases van de menopauze tijdens de  overgang door te komen. Bestel hem hieronder:

 

verzacht jouw overgangsklachten

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie