De beste tips tijdens de overgang – 3 tips!

Het afscheid van de vruchtbaarheid, een hormoonproductie die transformeert en een lichaam dat op zoek is naar een andere balans. De overgang kan voor vrouwen een periode zijn met wisselende gevoelens. De een ziet de verdwijnende menstruatie als een zegen, een ander ervaart juist verdriet omdat de vruchtbaarheid nu definitief ten einde is gekomen. Het is een natuurlijke fase die elke vrouw doormaakt en waarin zij last kan krijgen van diverse bijbehorende klachten. Gelukkig bestaan er enkele tips om deze periode beter door te komen.

Overgangsklachten

De overgang vindt normaal gesproken plaats tussen het veertigste en zestigste levensjaar, met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar. De overgangsduur verschilt per vrouw; De gemiddelde duur is vier jaar. Volgens het medische onderzoekscentrum Radboudumc in Nijmegen ervaart een kwart van de westerse vrouwen overgangsklachten in het dagelijkse leven.

Tijdens de overgang kan de vrouw bijvoorbeeld klachten aan de urinewegen ondervinden. Dit kan als gevolg hebben dat de vrouw vaker naar het toilet moet of dat ze urine verliest tijdens een fysieke activiteit. Andere voorbeelden zijn een droge huid en rimpelvorming, hoofdpijn, depressieve buien en verminderde slaap. Er zijn nog veel meer klachten op te merken en sommige kunnen wel vijf tot tien jaren voorkomen. Al met al kan de overgangsfase behoorlijk vervelende bijkomstigheden kennen.

Goed voorbereid de nacht in

Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om dit proces dragelijker te maken, te beginnen met goede slaap. Mensen brengen ongeveer een derde van hun leven in het bed door. Prettige nachtrust is daarom van belang voor de gezondheid. Sommige vrouwen ervaren tijdens de overgang echter vermoeidheid, slapeloosheid of nachtzweten. Ze kunnen minder energie hebben en het gevoel hebben dat ze ten opzichte van vroeger minder opgeladen zijn na een nacht slaap.

Een aanrader is daarom een warmteregulerend en anti-transpirerend dekbed. Zo zorg je ervoor dat je in de ochtend fris en fruitig wakker wordt in een droog bed. Het beste kan gekozen worden voor een katoenen dekbed, een materiaal dat bekend staat als goed ademend, sterk en vochtabsorberend.

Daarnaast zijn er matras- en kussenbeschermers die beschermen tegen vocht en een vochtafdrijvende functie hebben. Drink daarom ook zeker genoeg water gedurende dag. Zo houd je niet alleen je lichaam op de juiste temperatuur, maar beperk je ook opvliegers.

Wanneer komt een vrouw in de overgang

Melatonine en thee

Mocht het inslapen lastig verlopen, dan kan gekeken worden naar melatoninepilletjes. Deze vullen de afgenomen melatonine in het lichaam namelijk aan en zorgen ervoor dat je sneller in slaap valt. De pilletjes zijn verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen en supermarkten, dus het kan geen kwaad om dit eens te proberen. Mocht dit niet werken en blijft het lastig om in slaap te vallen, dan kun je contact opnemen met je huisarts. Die kan eventueel een slaapmiddel voorschrijven.

Een ander hulpmiddel is het (met mate!) drinken van rustgevende kruidenthee. Het is een bekend ritueel: een bakje thee drinken en je komt vanzelf tot rust. Het beste kun je dan kiezen voor kamille. Dit kruid brengt niet alleen je maag tot rust, maar heeft ook een rustgevende werking als je gespannen bent. Een lepeltje kamille laat je ongeveer tien minuten trekken in een kop heet water en voilà, je zult merken dat je er rustiger van wordt.

Ook lavendelthee is een aanrader. Het kruid lavendel, te herkennen aan de paarse kleur, kent een ontspannende werking en helpt onder meer tegen hoofdpijn, stress en angstige gevoelens. Andere theekeuzes ter bevordering van een betere nachtrust zijn rooibosthee en muntthee. Het is aan te raden om tijdens de overgang te minderen met alcohol en koffie. Thee is dan een uitstekend alternatief. Probeer de kruidendrank alleen niet te laat op de dag te drinken.

Verantwoord eten en sporten

Naast water en thee is melk een aanrader. Melkproducten zorgen namelijk voor voldoende kalk in het lichaam. Je kunt dan denken aan yoghurt en kaas. Ook vitamine D kent een belangrijke rol tijdens de overgangsperiode. Dus zorg dat je af en toe de zon opzoekt. Mocht dat niet lukken, dan kun je ervoor zorgen dat je met regelmaat boter, vis en eieren eet. Uiteraard mogen groentes en fruit niet in je eetpatroon ontbreken. Toch kan het voorkomen dat je tijdens de overgang minder eetlust hebt dan vroeger. Het is dan in ieder geval raadzaam om je dieet aan te vullen met voedingssupplementen of vitaminepillen.

Goed eten en drinken kan dus helpen om je veranderende lichaam in balans te houden. Even belangrijk is dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt. Je kunt dan denken aan yoga, zwemmen, hardlopen en fietsen. Je kunt dit alleen doen, maar uiteraard ook met je partner of een vriendin. Het zorgt niet alleen voor sportieve binding; Het geeft je ook een uitstekende gelegenheid om over de overgangsperiode te praten. Als je alleen bent en toch de overgang met iemand wil bespreken, dan kun je altijd terecht bij je huisarts of een overgangsconsulente.

Overwin je Overgang

Overwin je overgangEr zijn nog veel andere tips om de overgang beter door te komen. Meer hierover lees je in het boek Overwin je Overgang van Ria Kamelle. In dit boek, dat meer dan 200 pagina’s bevat, vind je handige recepten met de juiste ingrediënten. Zo maak je in een handomdraai de lekkerste gerechten, die bovendien ook nog verantwoord zijn tijdens de overgang. Je krijgt inzicht in gezonde alternatieven voor ingrediënten die je beter kunt laten staan. Binnen korte tijd weet je dus welke voedingsstoffen écht belangrijk voor je zijn.

Tevens beschrijft het boek diverse mogelijkheden om beter in je vel te geraken. Hierbij kun je denken aan meditatieoefeningen. Ook lees je in Overwin je Overgang waarom je hormoonhuishouding op tilt slaat en wat je hiertegen kunt doen. Je leert waarom veel vrouwen tijdens de overgang vergeten te luisteren naar hun lichaam en hoe je ervoor kan zorgen dat jou dit niet overkomt. Dit boek toont je hoe je in contact komt met je intuïtie en hoe je ruimte voor jezelf creëert. In totaal krijg je meer dan honderd tips om van je overgangsklachten af te komen. Het maakt Overwin je Overgang de complete gids voor elke vrouw in de overgang.

Plaats een reactie