Bloedverlies tijdens de overgang?

De overgang is voor veel vrouwen de meest lastige periode in het leven. De verandering in de hormoonhuishouding brengt de nodige gevolgen met zich mee, waaronder een hele waslijst aan klachten. Heeft elke vrouw onwijs last van de overgang? Nee, dat is absoluut niet het geval. De intensiteit en de hoeveelheid klachten verschillen van vrouw tot vrouw. Met een beetje geluk heb je er dus weinig last van, terwijl er ook vrouwen zijn die er onwijs veel last van hebben.

Tijdens de overgang kan je als vrouw zijnde last krijgen van allerlei soorten klachten. Deze klachten kunnen grofweg onderverdeeld worden in psychische klachten en in lichamelijke klachten. Deze ‘soorten’ klachten kunnen afzonderlijk van elkaar een zeer vervelend gevoel opleveren bij de vrouw. Een combinatie van deze klachten maakt de overgang voor sommige vrouwen zelfs af en toe ondraaglijk.

In dit artikel richten we de pijlen op één soort klacht: het bloedverlies. Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang hinder van bloedverlies. Waar komt dit bloed vandaan? Wat kan je hier tegen doen? Is het mogelijk om dit op voorhand al te voorkomen? En waar kan je zoal rekening mee houden? Op al deze vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord. Door je zo uitgebreid mogelijk in te lezen over dit onderwerp, kan je je ook zo goed mogelijk wapenen tegen de (mogelijke) gevolgen/klachten gedurende de overgang.

Hoe ontstaat het bloedverlies?

Het is allereerst goed om te weten dat het bloedverlies met name ná de overgang plaatsvindt. Op het moment dat je 12 maanden lang geen menstruatie meer gehad hebt, is het een feit dat je uit de overgang bent. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om kinderen te krijgen. Belangrijkste voordeel is dat je zo snel mogelijk afscheid gaat nemen van de klachten waar je in de overgang wel last van had. De hormoonhuishouding gaat namelijk in rustiger vaarwater komen en je lichaam is vervolgens in staat om zich daar beter aan aan te passen.

Na de overgang kan er op verschillende manieren bloedverlies ontstaan. Het bloed kan uit de baarmoeder, uit de baarmoedermond of uit de vagina komen. In veel gevallen is het bij nader onderzoek niet duidelijk wat nou de echte reden is voor het bloedverlies na de overgang.

Vervelende ervaring

Feit is wel dat dit door veel vrouwen als vervelend ervaren kan worden. Het is immers niet prettig als je ondergoed aan het einde van de dag onder het bloed zit. Mede daarom dragen veel vrouwen na de overgang ook nog maandverband in hun ondergoed; op die manier wordt het bloed direct opgevangen en geabsorbeerd.

Als het bloed uit de vagina komt, kan dit komen door een verminderde aanmaak van het oestrogeen hormoon. Ook is het mogelijk dat de vaginawand beschadigd raakt, waardoor deze wand gaat bloeden. Bij het bloedverlies uit de baarmoedermond is de schuldige vaak een poliep. Dat is een rode uitstulping die zich rondom het weefsel van de baarmoedermond bevindt. Deze uitstulping kan gaan irriteren en vervolgens gaan bloeden. Ook is het mogelijk dat het bloedverlies uit de baarmoedermond ontstaat door baarmoederhalskanker; de kans hierop is echter minder dan 1%.

Tot slot is het dus ook nog mogelijk dat het bloed uit de baarmoeder komt. De mogelijke schuldige daarvan is het dunne slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder. Ook een poliep, baarmoederkanker of verdikt slijmvlies kunnen de oorzaak van het bloedverlies zijn. In sommige gevallen heeft een vrouw ook nog last van een allerlaatste menstruatie; zelfs dat is mogelijk als je al 12 maanden geen menstruatie meer gehad hebt.

Wat kan er tegen het bloedverlies gedaan worden?

Heb je na de menopauze (de allerlaatste menstruatie) regelmatig last van bloedverlies? Dan is het verstandig om spoedig een afspraak bij je arts te maken. Het bloedverlies ontstaat namelijk nooit zomaar. Dit ontstaat alleen als er iets ‘mis’ is aan de binnenkant van jouw lichaam.

Zoals je hierboven gelezen hebt, kan het bloed uit de vagina, de baarmoeder of de baarmoedermond komen. De oorzaken hiervan zijn behoorlijk divers; een arts is in staat om onderzoek naar deze oorzaken te doen.

Een arts kan bijvoorbeeld met een inwendige echo, met hysteroscopie, met een contrastecho, met een pipelle en met een uitstrijkje onderzoek doen naar de oorzaken van het bloedverlies. In relatief veel gevallen is het ook voor de arts een vraagteken waar het bloedverlies vandaan komt.

Het is namelijk zo dat bij ongeveer 50% van de vrouwen door de arts géén afwijking gevonden wordt. Dit betekent dat de arts ook niet in staat is om een duidelijke oorzaak en reden aan te wijzen voor het bloedverlies.

Welke behandelingen bestaan er?

Doordat bij zo’n 50% van de vrouwen geen duidelijke afwijking getoond kan worden, wordt er relatief vaak behandeling in gang gezet. Als je niet weet waar het bloedverlies vandaan komt, kan je immers ook geen gerichte behandeling op touw zetten. In andere gevallen kan het bloedverlies aangepakt worden met een hormoonbehandeling. Een kuur van oestrogeen kan bijvoorbeeld het slijmvlies verzwakken, terwijl een kuur van progesteron het slijmvlies juist kan gaan verdikken.

Het is ook mogelijk dat de arts voor een operatieve ingreep pleit. Dat is bijvoorbeeld het geval als een poliep verwijderd moet worden. Tot slot kan een arts er ook nog voor kiezen om de baarmoeder en eierstokken te verwijderen. Op deze manier is het ook mogelijk om de kanker bij het baarmoederslijmvlies aan te pakken.

Overwin je overgang

Overwin je overgang

Heb je zelf veel last van bloedverlies na de overgang? Dan is het dus aan te raden om zo spoedig mogelijk contact met je arts op te nemen. Ondertussen kan je ook jouw leefstijl aanpassen op de klachten. Hoe je dat doet?

Allerlei handige tips daarover lees je in het e-book ‘Overwin je overgang’.

In dit digitale boek staat alle relevante informatie over de overgang in combinatie met allerlei handige tips. Aan de hand van deze tips kan je de klachten zoveel mogelijk gaan verminderen. Daardoor wordt jouw leven zowel in als ná de overgang een stuk draaglijker en aangenamer.

Plaats een reactie