Heb jij tijdens de overgang last van bloedingen? Daar hoef je eigenlijk niet heel raar van op te kijken. Dit is namelijk één van de typische overgangsklachten waar je als vrouw zijnde last van kunt krijgen. Mocht je last van overgang bloedingen hebben, schrik je wellicht in eerste instantie een beetje.
In dit artikel lees je waar deze overgang bloedingen vandaan komen. We leggen uit hoe deze bloedingen ontstaan én waarom deze bloedingen juist tijdens de overgang ontstaan. Verder informeren we je ook over mogelijke oplossingen en wijzen we je graag op een interessant boek.
Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval alles over overgang bloedingen. Graag willen we je alvast één tip meegeven: schrik niet als je voor de eerste keer last van overgang bloedingen hebt. In principe is dit niet iets waar je je heel erg zorgen over hoeft te maken. Hoe wij daarbij komen? Nou, het is één van de typische overgangsklachten. Het is bovendien een relatief onschuldige klacht, maar daarover later meer in dit artikel.
Hoe ontstaat een bloeding tijdens de overgang?
Tijdens de overgang komt jouw lichaam in een bijzondere situatie terecht. Het hormoonstelstel in jouw lichaam is aan het veranderen, waardoor jouw lichaam ook met de nodige veranderingen te maken krijgt. Het uiteindelijke gevolg hiervan is duidelijk: ná de overgang ben je niet meer vruchtbaar. Als je eenmaal in de overgang zit, kun je dus niet meer zwanger raken.
Maar, wat verandert er dan precies in jouw lichaam tijdens de overgang? Nou, jouw lichaam gaat onder meer minder oestrogeen aanmaken. Dit is een hormoon met verschillende belangrijke functies; zo heeft dit hormoon een belangrijke invloed op het slijmvlies bij de vaginawand.
Als het lichaam minder oestrogeen aan gaat maken, daalt ook de hoeveelheid oestrogeen in het slijmvlies bij de vaginawand. Het gevolg? Nou, het slijmvlies wordt een stuk minder dik, waardoor de vaginawand dunner gaat worden. Het gevolg daarvan is dat de vaginawand droger, kwetsbaarder en pijnlijker wordt. Het gevolg hiervan laat zich al raden; de vaginawand kan gaan bloeden. Dit is dan ook één van de meest voorkomende oorzaken van een bloeding tijdens de overgang.
Daarnaast is het ook mogelijk dat je last van de baarmoedermond gaat krijgen. Aan de buitenkant van de baarmoedermond zit normaal gesproken behoorlijk veel weefsel. Dit weefsel is stevig, maar kan ook uitgroeien tot een zogeheten poliep. Een poliep is eigenlijk een rode bult.
Op het moment dat deze bult ‘belast’ wordt, is het mogelijk dat de bult gaat bloeden. Het gevolg hiervan laat zich wederom raden: je krijgt last van overgang bloedingen.
Ook is het mogelijk dat je tijdens de overgang last van een zogeheten vleesboom hebt. Deze vleesboom wordt in het vrouwelijk lichaam aangemaakt doordat de eierstokken tijdens de overgang nog kleine hoeveelheden hormonen aanmaken. Uiteindelijk kan een dergelijke vleesboom ook de oorzaak zijn van bloedverlies. Opvallend is hierbij dat het bloedverlies hevig kan zijn óf juist heel onregelmatig kan zijn.
Wat kun je tegen bloedingen tijdens de overgang doen?
Heb jij regelmatig met bloedingen tijdens de overgang te maken? Of kwam je er onverhoopt recent achter dat je voor het eerst last van een bloeding tijdens de overgang had? Dan is het goed om te weten dat je hier niet altijd iets tegen kunt doen.
Tijdens de lichaam ben je min of meer overgelegd aan jouw eigen lichaam. De mate waarin je last van overgangsklachten gaat krijgen, is dan ook afhankelijk van de grille van jouw lichaam. Des te heftiger jouw lichaam op de overgang reageert, des te meer last je van overgangsklachten krijgt.
Reageert jouw lichaam heel heftig op de overgang? Dan is het dus goed mogelijk dat je last van bloedingen tijdens de overgang gaat krijgen. Mocht je hier nou veelvuldig last van hebben, is het aan te raden om toch even naar de huisarts te gaan. Een huisarts kan verschillende onderzoeken doen en daardoor direct een diagnose stellen.
Vervolgens zijn er tijdens de overgang ook enkele behandelingen mogelijk. Of deze behandelingen bij jou ook mogelijk zijn, hangt maar net van de exacte situatie af. Mocht het mogelijk zijn, kan een arts of gynaecoloog voor bijvoorbeeld een hormoonbehandeling kiezen.
In veel gevallen vindt een gynaecoloog overigens géén duidelijke reden voor de bloedingen tijdens de overgang. In dat geval is het voor de arts ook lastig om iets tegen deze bloedingen te doen. Mocht je last van overgang bloedingen hebben, kun je in ieder geval even bij navraag doen bij jouw gynaecoloog. Aan de hand van verschillende onderzoeken kan een mogelijke afwijking geconstateerd worden, waarna mogelijk een behandeling gestart kan worden.
In extreme gevallen kan de gynaecoloog ook ervoor kiezen om je baarmoeder te verwijderen. Dit is bijvoorbeeld het geval als er serieuze problemen bij de baarmoedermond zijn. Mocht dit het geval zijn, heb je hoogstwaarschijnlijk meer klachten dan enkel en alleen de bloedingen.
Moraal van het verhaal: in specifieke gevallen is er iets te doen aan de bloedingen tijdens de overgang. In ongeveer 50% van de gevallen kan de arts echter geen afwijking vinden, waardoor er ook geen behandeling opgestart kan worden.
Kun je de overgangsklachten voorkomen?
Heb je op dit moment last van overgangsklachten? Heb je daarbij wellicht ook last van de bloedingen tijdens de overgang? Het is goed om te weten dat je de intensiteit van deze klachten enigszins kunt beperken. Hoe je dat doet? Nou, in het boek ‘Overwin je overgang’ zijn maar meerdere handige tips over te vinden.
Zo lees je in dat boek dat het aan te raden is om dagelijks voldoende te bewegen. Ook is het van belang om een gezond en gevarieerd voedingspatroon er op na te houden. Verder lees je in het boek ‘Overwin je overgang’ dat ook een positieve mindset van belang is om de overgangsklachten zoveel mogelijk te beperken.
Als je een gezonde leefstijl er op na houdt, is de kans aanwezig dat je de klachten echt terug weet te dringen. Blijf je last van de overgangsbloedingen houden? Dan is een bezoek aan de arts/gynaecoloog aan te raden!