Balans Is Belangrijk Tijdens De Overgang, Verlos jezelf Van Klachten!

Tijdens de overgang gebeurt er van alles in het vrouwelijk lichaam. Dit geld voor zowel je fysieke- als je mentale gesteldheid. Zo kan je plotseling aankomen in gewicht, krijg je last van opvliegers, kunnen stemmingswisselingen de kop opsteken of heb je last van nachtzweten. Allemaal duidelijke overgangsklachten die je waarschijnlijk wel kent of zelfs herkent. Tijdens de overgang is het erg belangrijk om je balans te vinden, dit kunnen de overgangsklachten verminderen. Waarom balans houden nog meer belangrijk is en hoe je dat doet, dat lees je allemaal in dit artikel.

Dit is waarom balans belangrijk is tijdens de overgang

Tijdens de overgang daalt de productie van het hormoon oestrogeen. Dit is een hormoon dat normaliter ervoor zorgt dat er een eisprong plaatsvindt. Wanneer je in de overgang komt, gaat deze productie duidelijk dalen en kunnen er overgangsklachten ontstaan. Zo veroorzaakt de daling van oestrogeen opvliegers, gewichtstoename en stemmingswisselingen.

 

Balans brengen in het lichaam, kan een belangrijke troef zijn om deze overgangsklachten te verminderen. Met name gaat het erom, dat je je hormonen in balans gaat brengen. Dit doe je omdat door de daling van oestrogeen hormoonschommelingen ontstaan of kunnen ontstaan. Hoe je dit precies kan doen, dat lees je allemaal hieronder.

 

Klachten door hormoonschommelingen

Ik vertelde je al kort, dat door deze hormoonschommelingen klachten kunnen ontstaan. Dit worden ook wel overgangsklachten genoemd. In dit overzicht lees je wat deze klachten zijn en wat je daarbij ervaart.

 

  • Heftige of onregelmatige menstruaties: Voordat de overgang daadwerkelijk gaat beginnen, kan je al verandering gaan merken. Dit is verschil merk je onder andere bij je menstruatie. Zo kan het gebeuren dat menstruatie heftiger wordt dan normaal, dus heftige bloedingen. Ook kunnen menstruaties met langere periodes ertussen uit gaan blijven.
  • Verandering van menstruatieklachten: De menstruatieklachten kunnen minder of zelfs heftiger worden. Deze klachten zijn meestal rugpijn, hoofdpijn of buikpijn.
  • Opvliegers: Een hele bekende overgangsklacht, waar veel vrouwen last van hebben of kunnen krijgen. Hierbij ervaar je plotseling hele heftige warmte. Deze aanvallen duren meestal maar heel erg kort.
  • Stemmingswisselingen: Hormoonschommelingen kunnen zorgen voor stemmingswisselingen. Zo kunnen je emoties heftiger worden, bijvoorbeeld snel geërgerd, verdrietig of boos. Deze stemmingswisselingen kunnen erger zijn dan je gewend bent.
  • Nachtzweten: Eigenlijk zijn dit opvliegers, maar dan ’s nachts. Je krijgt last van plotselinge warmteaanvallen. Meestal word je hier ook wakker van. Het nachtzweten kan heel erg heftig zijn of meevallen. In sommige gevallen is het zelfs nodig om je bed te verschonen. Heel erg normaal en niks om je voor te schamen natuurlijk.

overgang

 

Tips voor meer balans tijdens de overgang

Je ziet dat de overgang heel wat klachten mee zich mee kunnen brengen. De mate van de klachten kunnen per vrouw verschillen. Wel kan ik me voorstellen dat je graag van deze klachten af zou willen of ze onder controle wil houden. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop jij de balans weer terug kan brengen in je lichaam. Om dit te kunnen doen, heb ik voor jou een aantal tips samengesteld die jij zelf kan toepassen.

 

Blijf in beweging

In beweging blijven is natuurlijk altijd goed en aan te raden. Naast het feit dat bewegen de overtollige kilo’s bestrijdt, is het ook erg goed voor de balans en houdt het oestrogeen ook duidelijk in balans. Osteoporose is bij vrouwen een gevolg van de overgang. Door te blijven bewegen, verklein je de kans en houd je je botten soepel en vitaal. Bewegen draagt niet alleen lichamelijk bij, maar zorgt ook voor een gezonde mentale gesteldheid. Het zorgt ervoor dat je kan ontspannen en je je hoofd kan leegmaken. Stress is namelijk een echte boosdoener als het gaat om hormoonschommelingen. Wat stress precies doet, daar kom ik later op terug.

 

Probeer gezond te eten

In iedere levensfase is het belangrijk om gezond te blijven eten, dat geld voor ons allemaal. Toch kan het tijdens de overgang een duidelijk verschil maken. Uiteraard bestrijdt het de overtollige kilo’s, maar het kan er ook voor zorgen dat het lichaam beter in balans raakt. Dit geld met name voor het oestrogeengehalte. Door genoeg granen, vezels, groente en fruit tot je te nemen, kunnen de overgangsklachten duidelijk gaan verminderen.

overgang
Klik op de afbeelding

Vermijd (te) veel stress

Stress kan altijd een negatieve werking hebben op het menselijk lichaam. Met name tijdens de overgang kan dit het geval zijn. Door de stress kan het hormoon oestrogeen nog meer uit balans raken en kunnen de overgangsklachten gaan verergeren of niet verminderen.

 

Meer informatie over de overgang?

Over de overgang valt veel te vertellen en te ontdekken. In het lichaam vinden verschillende veranderingen en ontwikkelingen plaats. In kan me voorstellen dat je het vervelend vindt, maar ook dat je er wat meer over zou willen weten. Deze waardevolle informatie kan je allemaal vinden in het e-book van Ria Kamelle, die het boek Overwin je overgang schreef.

 

Ria Kamelle kwam op een bepaalde leeftijd in de overgang en ervaarde dagelijks veel klachten hierdoor. Radeloos ging ze naar de huisarts voor advies. Hoe aardig haar huisarts ook was, hij kon haar niet helpen en ze voelde zich ook niet helemaal begrepen. Ze besloot het zelf uit te gaan zoeken en zocht naar een goede remedie voor haar overgangsklachten. Hieruit is haar e-book Overwin je overgang uit ontstaan. Een e-book vol met informatie, tips en verhalen van een ervaringsdeskundige. Wil jij meer informatie over de overgang óf zoek ben je op zoek naar ervaringsverhalen? Dan is Overwin je overgang echt iets voor jou.

overgang

Conclusie

Doordat het hormoon oestrogeen daalt tijdens de overgang, kan je als vrouw flinke veranderingen en klachten gaan ervaren. De welbekende overgangsklachten. Het liefste wil je deze klachten verminderen of wil je er zelfs helemaal vanaf. Je lichaam moet terug in balans komen. Gelukkig zijn er een aantal tips die jou gaan helpen bij het verminderen van overgangsklachten, of waardoor je er wellicht helemaal vanaf komt.

 

Wil jij meer informatie over de overgang of zoek jij naar ervaringsverhalen waar jij je in kan herkennen? Dan is het e-book Overwin je overgang iets voor jou. In het e-book van Ria Kamelle staat waardevolle informatie, handige tips en ervaringsverhalen van een ervaringsdeskundige. Het e-book kan je zeker weten een stukje op weg helpen.

Plaats een reactie