Angstgevoelens tijdens de menopauze? Er zijn vrouwen die nauwelijks iets merken van de menopauze, maar er zijn ook vrouwen die het een heftige periode vinden waarbij een angstgevoelens soms de overhand krijgt. Dat kan worden veroorzaakt door hormonale schommelingen, al is het nog niet precies duidelijk hoe dit verband werkt. Vrouwen die eerder in het leven last hebben gehad van angstaanvallen, kunnen er in de overgang extra gevoelig voor zijn.
Een angstig gevoel kan ook ontstaan door allerlei gedachten en emoties. Zo denk je misschien dat mensen continu naar je kijken, omdat je in de overgang bent. Of je bent bang voor reacties van anderen omdat je een opvlieger hebt. Dat is nergens voor nodig: alle vrouwen krijgen vroeg of laat (op hun eigen manier) te maken met de overgang. Misschien vind je het een angstig idee dat je lichaam verandert en heb je het gevoel dat dit je overkomt en je er geen grip op hebt.
Hoe herken ik angstgevoelens tijdens de menopauze?
Een paniekaanval is een uiting van intense angst die meestal plotseling begint. Vaak duurt zo`n aanval een paar minuten, maar het kan ook wel tot een half uur duren voordat het voorbij is. De symptomen die horen bij angstgevoelens zijn vaak te herkennen aan de volgende symptomen:
- Duizeligheid
- Beven
- Hevig zweten
- Misselijkheid
- Benauwdheid
- Ademtekort
- Pijn op de borst
- Hartkloppingen
- Het gevoel van alle controle te verliezen
Het vervelende van een angstaanval is dat het op ieder moment van de dag kan plaatsvinden. Er is niets vervelender dan dat wanneer je boodschappen aan het doen bent, overvallen wordt met allerlei angstgevoelens. Wist je dat vrouwen die in de overgang zijn soms ook heel angstig wakker worden? Je hebt tijdens zo`n aanval van angstgevoelens, het gevoel dat je iets heel ergs staat te gebeuren. Je begrijpt dan ook dat het een heel naar gevoel is als je op deze manier wakker wordt. Maar er zijn helaas veel vrouwen die hier last van ondervinden tijdens de menopauze.
Maar ook hier liggen de hormoonschommelingen aan ten grondslag. Dit komt omdat tijdens de overgang de hersenen anders werken dan voorheen. Dit kan komen door het gebrek aan oestrogeen en is sommige gevallen door het extra aanmaken van het hormoon noradrenaline. Dit is een stofje dat ons mensen extra gespannen, alert en angstig maakt.
Wat kun je zelf doen tegen deze angstgevoelens?
Angstgevoelens zijn op zich heel normaal. Iedereen heeft er op zijn tijd mee te maken in het leven. Maar als angst je leven gaat bepalen dan is dat allesbehalve normaal. Misschien is het dan juist wel heel erg verstandig om de juiste hulp in te gaan schakelen. Regelmatige angstaanvallen zijn een waarschuwing van je lichaam. Als je hier veel last van ondervindt dan is het niet geheel onverstandig om dit bespreekbaar te maken met bijvoorbeeld je huisarts. Jullie kunnen dan vervolgens samen zoeken naar de juiste oplossingen.
Misschien is de huisarts net een stapje te ver voor je, en dat begrijp ik ergens ook wel. Dus ik ga je hier een paar tips geven die je kunt onthouden wanneer jij weer last hebt van angstgevoelens tijdens de menopauze.
- Zorg dat je mensen om je heen hebt die je kunt vertrouwen
- Weet dat deze angstgevoelens vanzelf weer overgaan en geen kwaad kunnen
- Probeer rustig adem te halen als je een angstaanval voelt opkomen
- Ga naar een plek met een spiegel en spreek jezelf toe: dit kan jou ervan overtuigen dat er niets anders is dan anders
- Zoek afleiding: ga bijvoorbeeld even een frisse neus halen, of eet even een stuk fruit
- Probeer je negatieve gedachten te doorbreken en positief te denken
Deze handige tips zijn zeer effectief. Neem ze daarom in acht als je weer last ondervindt van een plotselinge angstaanval.
Hormonen tijdens de menopauze
Het hormoon oestrogeen bepaalt veel in het lichaam van een vrouw. Wist je dat bij de hele cyclus van de opbouw van het baarmoederslijmvlies, de eisprong en de menstruatie oestrogeen betrokken is? Maar oestrogeen is ook betrokken bij de botstructuur, het bloedvatstelsel en bij het emotionele welzijn van vrouwen.
Tijdens de menopauze daalt het aanmaken van het hormoon oestrogeen ineens heel erg. En juist dat kan hele grote effecten hebben op vrouwen. Niet alleen op de lichamelijke aspecten, maar ook op het welzijn van ons vrouwen. Wist je dat oestrogeen ook zorgt dat er stofjes in de hersenen worden aangemaakt waardoor je je beter gaat voelen? Endorfine en serotonine zijn daar bijvoorbeeld twee voorbeelden van.
Het is alleen nog niet precies duidelijk hoe en wanneer oestrogeen precies onze stemmingen beïnvloed. De meeste klachten tijdens de overgang zien we jaren voor de menopauze terug, en een paar jaar na de menopauze. Wat we wel weten is dat juist in deze periode de hormoonhuishouding bij vrouwen sterk daalt en wisselt. Wist je dat na de menopauze dit proces tot stilstand komt en de oestrogeenspiegel laag blijft?
Sommige wetenschappers wijten onze stemmingswisselingen dan ook eerder aan de wisselingen in ons oestrogeenniveau dan aan de hoeveelheid oestrogeen. Wat heel logisch is, is dat na de menopauze ons lichaam een nieuw hormoonbalans zou kunnen vinden.
Tot slot
Angstgevoelens tijdens de menopauze zijn ontzettend naar. Neem daarom de tijd om naar een goede oplossing te zoeken. Als je dit niet alleen lukt, en de dokter is misschien net een stapje te ver, bespreek dit dan met een goede vriendin die je vertrouwd. Als jullie er samen niet uitkomen dan blijft er helaas geen andere verstandige keuze over, dan om dit toch met je huisarts te gaan bespreken. Want niemand hoeft rond te lopen met angstgevoelens, en ook jij niet omdat je in de menopauze zit.
Je huisarts is opgeleid om voor dit soort nare dingen een oplossing te zoeken samen met jou. Wist je dat je ook hormoonbehandelingen kan volgen tijdens te menopauze? Of dit voor jou is weggelegd moet ik je helaas wel verwijzen naar je huisarts. Bespreek met hem of haar de mogelijkheden.
Wil jij meer informatie over de overgang en wil je weten hoe je de overgang het beste door komt?