Angst en paniek aanvallen tijdens de overgang!

Angst en paniek aanvallenHeb jij tijdens de overgang last van angst en paniek aanvallen? Wanneer je in de overgangsperiode zit heb je als vrouw vaak last van allerlei vervelende symptomen. Een bekend probleem bij vouwen in de overgangsperiode is het hebben van angst en paniek aanvallen.

Daarom heb ik voor jou deze blog geschreven zodat je weet waarom jij last kan hebben van angst of paniek aanvallen tijdens de overgangsperiode. Maar eerst ga ik je uitleggen wat de overgang inhoudt.

 

Wat is de overgang?

 

De overgang is eigenlijk niets meer dan een levensfase waarin je als vrouw je laatste voorraad eitjes aan het opmaken bent.

Iedere vrouw heeft bij haar geboorte een x aantal eitjes meegekregen. Maar deze voorraad is niet oneindig. Het is genetisch bepaald hoeveel eitjes jij hebt meegekregen tijdens je geboorte. Daarom is het ook niet te zeggen wanneer jij in de overgang komt. Dit is namelijk voor iedere vrouw verschillend.

Elke maand wanneer je menstrueert word er een eitje in je lichaam gerijpt. Maar wanneer je eitjes aan het opraken zijn kom je in de overgangsfase. Deze fase gaat helaas gepaard met allerlei vervelende symptomen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • Opvliegers
  • Nachtelijk zweten
  • Vaginale droogheid
  • Gewichtstoename
  • Verminderd libido

 

Maar veel vrouwen hebben tijdens de overgangsperiode ook last van angst en paniek aanvallen. Daar ga ik je het een en ander over uitleggen, lees maar eens mee.

 

Angst en paniek aanvallen tijdens de overgang

 

Er zijn vrouwen die nauwelijks iets merken tijdens de overgangsperiode, deze vrouwen hebben min of meer geluk. Want er zijn ook een heleboel vrouwen die deze periode als erg heftig ervaren. Zo zijn er vrouwen die last hebben van een angstig, en paniekerig gevoel, en deze gevoelens de overhand krijgen in de overgangsperiode.

Omdat je hormoonhuishouding veranderd tijdens de overgang, kan het zijn dat je last krijgt van onder andere angst en paniekaanvallen. Wist je dat vrouwen die in het verleden eerder last hebben gehad van angst en paniekaanvallen, tijdens de overgang gevoeliger zijn voor angst en paniekaanvallen dan vrouwen die dit nooit hebben gehad? Helaas is dit waar.

Een angstig of paniekerig gevoel kan ook ontstaan door allerlei gedachtes en emotionele gevoelens tijdens de overgang. Zo denk jij misschien wel dat mensen continu naar je kijken, omdat je in de overgang bent. Of je bent bang voor de reacties van mensen uit je directe omgeving omdat je nu net een opvlieger hebt.

Dat is natuurlijk nergens voor nodig, omdat iedere vrouw op haar manier te maken krijgt met de overgang. Misschien vind jij het wel een angstig idee dat je lichaam aan het veranderen is tijdens de overgang, en heb je het gevoel dat jou dit overkomt en jij er geen grip op hebt.

 

Hoe herken ik een angst of paniek aanval tijdens de overgang?

 

Een paniek aanval is een uiting van intense angst die meestal plotseling begint en meestal een paar minuten tot een half uur duurt. De symptomen kan je herkennen, namelijk:

  • Duizeligheid
  • Beven
  • Misselijkheid
  • Benauwdheid
  • Pijn op de borst
  • Ademtekort
  • Hartkloppingen
  • Het gevoel van de controle verliezen

 

Het vervelende van een angst of paniekaanval tijdens de overgang is dat het ieder moment van de dag kan ontstaan. Wist je dat sommige vrouwen tijdens de overgang ook angstig wakker kunnen worden uit hun slaap?

Een angst of paniekaanval geeft je het gevoel dat er iets ergs staat te gebeuren, en daardoor gaat je hartslag ineens flink omhoog. Het is een ontzettend naar gevoel als je angstig wakker wordt, maar ook hier liggen de hormoonschommelingen aan ten grondslag.

Tijdens de overgang werken je hersenen gewoon anders dan anders. Dit komt door het gebrek aan oestrogeen, in sommige gevallen zelfs door het aanmaken van extra noradrenaline. Dit is een stofje dat je extra angstig, gespannen en alert maakt.

 

Angst en paniek aanvallen

 

 

Wat kun je doen tegen angst en paniek tijdens de overgang?

 

Angstige gevoelens zijn normaal. Iedereen heeft ermee te maken. Maar als angst en paniek je leven gaat bepalen is dat niet normaal, en dan wordt het tijd om actie te ondernemen.

Regelmatige angstaanvallen zijn een waarschuwingssignaal van je lichaam en je huisarts kan je helpen om de oorzaak ervan te achterhalen. Ook kan hij met je meedenken naar een oplossing zodat jij meer kwaliteit van leven krijgt.

 

6 tips tegen angst en paniek tijdens de overgang

 

Zorg dat je mensen in je omgeving hebt die je kunt vertrouwen.

 

Wanneer jij mensen in je directe omgeving hebt die je kunt vertrouwen, kan jij deze mensen op de hoogte stellen dat je in de overgang bent, en last hebt van angst en paniekaanvallen. Wanneer jij anderen hiervan op de hoogte brengt, kunnen zij je helpen tijdens een aanval.

 

Weet dat angst geen kwaad kan en vanzelf overgaat

 

Een angst of paniekaanval is niet blijvend. Zoals ik hierboven beschreven heb duurt het meestal een paar minuten tot maximaal een half uur. Blijf niet hangen in dit gevoel, maar probeer juist om te denken wanneer je een aanval van angst of paniek hebt tijdens de overgang. Je kan ook altijd even een vertrouwd persoon opzoeken tijdens een aanval die je kalmeert.

 

Ga naar een plek met een spiegel

 

Wanneer je een angst of paniekaanval hebt, kan je ook jezelf even toespreken in een spiegel. Zeg lief tegen jezelf dat dit een tijdelijk vervelend gevoel is, maar ook weer overgaat. Overtuig jezelf ervan dat er niets anders is dan anders.

 

Probeer negatieve gedachten plaats te laten maken voor positieve gedachtes

 

Leer jezelf omdenken. Die negatieve gedachtes helpen je niet vooruit. Probeer daarom jezelf te kalmeren met positieve gedachtes. Denk er bijvoorbeeld aan dat het niet meer dan vervelend is, en dat het positief is dat deze gedachten straks weer verdwijnen.

 

Zoek even afleiding

 

Wanneer je een aanval van angst of paniek krijgt, kan je ook even een stukje gaan wandelen. Maar je kan bijvoorbeeld ook even een stukje hardop lezen zodat je je hersenen dwingt om even met iets anders bezig te zijn.

 

Let op je ademhaling

 

Wanneer je een aanval voelt opkomen, is het belangrijk dat je rustig blijft ademhalen. Je hebt er namelijk niets aan om te gaan hyperventileren. Rustig blijven is het beste wat je kan doen.

 

 

 

 

 

Plaats een reactie