Heel veel vrouwen komen op een gegeven moment in de overgang. Een moment dat voor sommige mensen heel erg lastig kan zijn. Je beseft dat je ouder wordt en vaak krijg je last van bepaalde klachten. Hoewel veel vrouwen in de overgang zitten, weet niet iedereen wat de overgang precies is.
Daarom heb ik speciaal voor jou dit artikel geschreven. Hierin lees jij alles wat je moet weten over de overgang. Straks weet jij van A tot Z wat de overgang is en hoe het werkt.
[[showindex]]
Alles wat je moet weten over de overgang
Zoals ik je hierboven al in het kort heb verteld, ga jij in dit artikel alles lezen over de overgang. Je gaat lezen hoe de overgang precies werkt, hoe overgangsklachten ontstaan en je krijgt handige tips die de overgangsklachten kunnen gaan verminderen. Ik zou zeggen, ga er lekker voor zitten.
Wat is de overgang precies?
Wanneer een vrouw in de overgang komt, dat is per vrouw heel erg verschillend. De gemiddelde leeftijd is een jaar of 50. Dat kan ook eerder of later zijn. De overgang is een proces dat wel enkele jaren kan duren bij een vrouw. Dit is het moment dat je menstruatie duidelijk aan het veranderen is. Het kan heviger worden of onregelmatig. De overgang is pas voorbij als je een jaar lang niet meer ongesteld bent geweest.
De overgang is de periode waarin er heel veel aan het veranderen is in het vrouwelijk lichaam. Je zou kunnen zeggen dat de hormonen een beetje in de war zijn en dat het lichaam op zoek is naar een nieuwe balans.
Tijdens de overgang zijn de hoeveelheid hormonen die de eierstokken normaliter produceren flink aan het dalen. Dit zijn de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zorgen ervoor dat er een eisprong plaats kan vinden, en dus een bevruchting. Word het eitje niet bevrucht, dan word je ongesteld. Tijdens de overgang zijn deze hormonen dus flink aan het dalen. Zodoende word je na verloop van tijd niet meer ongesteld en ben je ook niet meer vruchtbaar.
Hoe ontstaan overgangsklachten?
Eigenlijk is de oorzaak van overgangsklachten heel erg simpel en te herleiden. De klachten ontstaan doordat de hormoonproductie in de eierstokken flink aan het dalen is. Met name de daling van oestrogeen zorgt ervoor dat er hormoonschommelingen in het lichaam plaats vinden.
Doordat het hormoon oestrogeen zo aan het dalen is en er zoveel hormoonschommelingen ontstaan, zijn overgangsklachten het gevolg van deze daling. Niet iedere vrouw ervaart hier klachten van, maar de meeste vrouwen merken dit wel duidelijk. Met name zijn opvliegers het gevolg van de daling van oestrogeen.
De meest voorkomende overgangsklachten
Je hebt hierboven kunnen lezen hoe deze veel voorkomende overgangsklachten precies ontstaan. Waarschijnlijk ervaar je zelf klachten of heb je weleens gehoord over welke overgangsklachten veel voor komen. Om je hier een duidelijker beeld van te geven, heb ik hieronder een overzicht voor je gemaakt met daarin de meest voorkomende overgangsklachten.
- Hoofdpijn
- Opvliegers
- Nacht zweten
- Stemmingswisselingen
- Gewichtstoename
- Droogte rondom de vagina
- Onregelmatige menstruatie
- Slecht slapen
Zou jij heel erg graag deze klachten willen verminderen? Lees het artikel vooral verder om daarachter te komen.
Wat kan ik zelf tegen de overgang doen?
Natuurlijk zijn overgangsklachten heel erg vervelend. Het kan zelfs zo zijn dat je er dagelijkse hinder van ondervindt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan ondernemen om je overgangsklachten te verminderen.
Daarom heb ik een aantal handige tips voor je opgezocht en op een rijtje gezet. Het is niet gezegd dat door het volgen van deze tips je klachten volledig verdwijnen, maar ze zullen wellicht op den duur een stuk gaan verminderen of makkelijker worden om mee te leven. Daarnaast kunnen deze tips er ook voor zorgen dat je je lekkerder in je vel gaat zitten. En dat is ook wat waard. Toch?
- Probeer meer te bewegen op een dag: Voor zowel lichaam als geest is meer bewegen heel erg goed. Mentaal kan het je helpen om te ontspannen en om je hoofd leeg te maken. Zeker als je last hebt van opvliegers of stemmingswisselingen, kan dagelijks even een frisse neus halen heel veel doen. Daarnaast helpt meer bewegen ook om je gewicht onder controle te houden. Probeer minimaal een halfuur per dag te bewegen. Of dit nu wandelen is of naar de sportschool gaan, het kan allemaal.
- Drink meer water: Veel water drinken is voor ons allemaal heel erg goed. Tijdens de overgang kan veel water drinken bijdragen aan een stralende huid en het onder controle houden van je lichaamsgewicht. Het zorgt ervoor dat je antistoffen uit plast en je lichaam ‘schoner’ wordt.
- Draag laagjes kleding: Deze tip is heel erg handig wanneer je last hebt van opvliegers. Door laagjes kleding te dragen, kan je iedere keer iets uitgooien als je het even heel erg warm hebt. Dat zal vast een stuk prettiger voelen.
Hoe overwin ik de overgang?
Je overgang overwinnen? Dat klinkt misschien raar, maar ik verzeker je dat jij dat ook kan. Ria Kamelle overwon die overgang en schreef daar zelf een e-book over.
Het e-book Overwin je overgang is geschreven door de schrijfster Ria Kamelle, die zelf het nodige heeft meegemaakt wat betreft de overgang. Ze ondervond veel overgangsklachten, maar voelde zich niet begrepen door haar omgeving. Ze besloot zelf uit te gaan zoeken hoe ze haar klachten kon verminderen en hoe ze moest omgaan met de overgang in het algemeen. Ik kan je vertellen, dat is haar gelukt.
In Overwin je overgang vindt je handige tips, ervaringsverhalen van Ria zelf én nog veel meer tips wat betreft het verminderen van overgangsklachten. Mocht jij meer willen weten over de overgang of tips willen, dan is het aanschaffen van dit e-book een dikke aanrader.
Conclusie
De meeste vrouwen komen op een bepaald moment in de overgang. Over de overgang valt heel erg veel te vertellen en te leren. In dit artikel ben je alles te weten gekomen over de overgang. Je weet wat er in het lichaam gebeurt en hoe overgangsklachten ontstaan. In het bovenstaande overzicht vind je een aantal tips waarmee je je klachten meer onder controle kan krijgen.
Wil jij je overgang zelf overwinnen? Schaf het e-book Overwin je overgang van Ria Kamella aan, en lees jij hoe jij dat kan gaan doen.