Afvallen tijdens de overgang

Afvallen tijdens de overgang

Afvallen tijdens de overgang is voor veel vrouwen moeilijk en zelf bijna onmogelijk. Veel vrouwen komen enorm aan tijdens de overgang en willen er graag een paar kilo’s af hebben. Toch lukt dat in de meeste gevallen niet, omdat er te veel factoren meespelen tijdens de overgang. In dit artikel helpen we je op weg om makkelijker wat gewicht te verliezen.

 

Waarom is afvallen tijdens de overgang bijna onmogelijk?

Wanneer je in de overgang bent, heeft dat veel gevolgen voor je lichaam en geest. Je hormonale balans raakt verstoort, je krijgt last van overgangsklachten en stress en je stofwisseling wordt beïnvloedt. Al deze factoren spelen mee bij de toename in gewicht tijdens de overgang.

Ook is het zo dat je tijdens de overgang te maken krijgt met hogere oestrogeen gehaltes. Deze hoge waarden beïnvloeden de vetopslag in je lichaam waardoor je snel dikker wordt. Afvallen is al niet makkelijk, en afvallen tijdens de overgang is nog moeilijker.

Toch is een dieet volgen als je in de overgang bent een goed idee om de schade zo veel mogelijk te beperken.

 

Hormonen zorgen ervoor dat je nog dikker wordt.

De twee belangrijkste hormonen die bijdragen aan de toename in gewicht tijdens de overgang zijn oestrogeen en progesteron. Wanneer je in de overgang bent zal je mede door een verandering in deze waarden meer gewicht krijgen.

Oestrogeen

Oestrogeen is een geslachtshormoon die zaken in je lichaam regelt als:

  • Je humeur
  • Het geheugen
  • Je Libido
  • En je vetopslag regulatie

Als je in de overgang bent, produceren je eierstokken minder oestrogeen. Wanneer dit hormoon grote waarde schommelingen ondergaat, is de kans groot dat je snel aankomt in lichaamsgewicht. Je vetopslag regulatie is dan verstoord. Hierdoor wordt er sneller vetopslag aangemaakt.

 

Progesteron

Progesteron is een hormoon dat belangrijk is tijdens de zwangerschap. Als je in de overgang bent, ben je op weg om onvruchtbaar te worden en zal ook dit hormoon niveau dalen. Normaal krijg je een piek waarde in progesteron als je eisprong hebt gehad.

Tijdens de overgang wordt ook eisprong steeds minder en zal de waarde van het progesteron hormoon steeds minder worden.  Progesteron is vaak de oorzaak van andere overgangsverschijnselen zoals opvliegers en nachtzweten.

Omdat er tijdens de overgang ook stress in het spel is, ga je al sneller wat eten om je weer goed te voelen. Hierdoor kom je nog sneller aan. Het is dus altijd belangrijk om je hormonen niet te laten winnen, en zo gezond mogelijk te blijven eten.

 

Tips voor afvallen tijdens de overgang

Dik worden tijdens de overgang gaat heel makkelijk. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om de schade te beperken. Hier lees je een aantal tips die je direct helpen je gewichtstoename onder controle te krijgen.

1.      Eet minder snelle koolhydraten

Omdat tijdens de overgang je stofwisseling vertraagt, is het niet handig om snelle koolhydraten te eten. Je hebt tijdens overgang al minder calorieën nodig. Door zo min mogelijk koolhydraten te eten blijft je gewicht beter in balans.

2.      Regelmatig sporten

Hoe meer je beweegt hoe gezonder dat is voor je lichaam. Wanneer je regelmatig gaat sporten, verbrand je vet. Vooral omdat tijdens de overgang vet makkelijker wordt opgeslagen is het belangrijk dat je je lichaam een beetje op weg helpt. Ook helpt sporten tegen andere overheidsklachten zoals stress.

3.      Voorkom stress

Stress is een veel voorkomende overgangsklacht bij vrouwen in de overgang. Wanneer je veel stress hebt, ga je al snel wat lekkers eten om je goed te voelen. Zorg er daarom voor dat je je zoveel mogelijk op je gemak voelt, zodat stress minder kans heeft.

4.      Eet minder suiker

Hormonale schommelingen veroorzaken ook schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dit kan ervoor zorgen dat de balans in je suikerspiegel wordt verstoort. Hierdoor ontstaan veel pieken in je bloedsuikerspiegel. Door deze hoge pieken kom je sneller aan in gewicht.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer je minder suiker eet, je het meeste gewicht verliest.

5.      Stop met emoties weg eten

Veel vrouwen voelen zich ongelukkig tijdens de overgang. Door een verandering in de hormonale balans staat het hele lichaam ondersteboven. Hierdoor ontstaan verschillende overgangsklachten zoals depressies en angst. Daarnaast zijn vrouwen die in de overgang zijn ook regelmatig emotioneel.

Dan is even wat lekkers eten (vooral chocolade) om je beter te voelen een makkelijk vergrijp. Als je in de overgang bent kun je jezelf geen ongezonde voeding veroorloven.

6.      Meer variatie in je eetpatroon

Tijdens de overgang is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Zo krijg je altijd de juiste voedingsstoffen binnen. Hierdoor herstel je wat meer balans in je lichaam, en bestaat de kans dat je minder last hebt van overgangsklachten.

 

Afvallen tijdens de overgang

 

Streng afvallen tijdens de overgang is geen goed idee

Natuurlijk wil je niet 20 kilo aankomen tijdens de overgang. Het is wel een goed idee om gezond en gevarieerd te eten, maar een streng dieet is een slecht idee. Wanneer je streng gaat diëten krijg je minimale voeding binnen waardoor je lichaam nog meer uit balans raakt.  Daarom is het een beter idee om gewoon door te gaan met eten, maar de ongezonde voeding aan te passen naar alleen maar gezonde voeding.

Als je de bovenstaande tips toepast, ga je al gewicht verliezen. Meer hoef je niet te doen.

 

Veel last van overgangsklachten?

Voor de ene vrouw zijn de overgangsklachten meer aanwezig dan bij andere vrouwen. Als je veel last hebt van overgangsklachten is meer eten niet de oplossing. Naast dat wij veel tips geven over overgangsklachten op onze website. Hebben we ook een cursus geselecteerd die je helpt de overgang te overwinnen.

 

Cursus overgang overwinnen

Wil jij de overgang de baas zijn maar weet je niet wat je moet doen? Heb je regelmatig last van overgangsklachten en merk je ook een toename in gewicht? Dan is de cursus om de overgang te overwinnen voor jou. Hier wordt je namelijk stap voor stap begeleid om de juiste stappen te zetten zodat je zorgeloos de overgang doorkomt.

Ook is dit boek handig om je partner te laten lezen. Zodat ook hij begrijpt wat er allemaal gebeurd tijdens de overgang. Zo voorkom je relatieproblemen.

Naar de cursus

 

 

Plaats een reactie