Afvallen na de overgang? Gebruik deze simpele tips

Er valt nog veel te leren over de overgang. De meeste geschreven berichten gaan echter over opvliegers, stemmingswisselingen en aankomen. Vaak wordt de overgang niet geassocieerd met afvallen. Helemaal terecht is dat niet, want ieder lichaam is natuurlijk anders. Hoe zit dat eigenlijk met afvallen na de overgang?

In dit artikel staat afvallen na de overgang centraal. Zo geven we eerst algemene informatie over de overgang. Daarna bespreken we hoe overgangsklachten ontstaan en sluiten we af met de overgang en gewicht. Ben je dus op zoek naar antwoorden? Lees snel verder voor de beste handvaten.

Wat is de overgang?

Iedere vrouw ervaart de overgang op haar eigen manier. Veel vrouwen hebben klachten, maar dat is lang niet bij iedereen het geval. Het proces van de overgang daarentegen, is vrijwel altijd hetzelfde. Wat gebeurt er eigenlijk tijdens de overgang?

Om te beginnen zijn de overgang en de menopauze niet hetzelfde. De overgang staat namelijk in het teken van de jaren vóór de menopauze. Gedurende deze jaren neemt het oestrogeengehalte in de eierstokken geleidelijk af. Je zou dus kunnen zeggen dat je lichaam langzaamaan onvruchtbaar wordt.

Als dit proces is voltooid, dan is de overgang voorbij en breekt de menopauze aan. De menopauze is de periode na de allerlaatste menstruatie. Je zou denken dat de klachten afnemen, toch? Wat betreft afvallen na de overgang; daar komen we later bij je op terug.

Wat zijn de eerste symptomen van de overgang?

Het blijft gissen wanneer de overgang precies begint. Maar wat de eerste symptomen van de overgang betreft, kun je dit in eerste instantie merken aan je menstruatie:

 • Heftige bloedingen: Je bloedingen zijn heftiger dan je normaal gesproken gewend bent
 • Minder bloedingen: Bloedde je normaal gesproken hevig tijdens je menstruatie? Als eerste symptoom van de overgang, kan het bloedverlies minder zijn geworden
 • Er zit meer tijd tussen: Is je menstruatiecyclus regelmatig? Daar kan verandering in komen, want wanneer de overgang vordert kan er plotseling meer tijd tussen je menstruaties zitten
 • Er zit minder tijd tussen: Daarbij kun je ook vaker bloeden dan voorheen. In plaats van een maand, kunnen er nu slechts enkele weken of dagen tussen je bloedingen zitten

De eerste symptomen van de overgang zien er bij iedereen anders uit, maar de menstruatie is toch wel het verschijnsel dat het meest herkenbaar is. Daarnaast zijn er ook vrouwen waarbij de opvliegers als eerste om de hoek komen kijken.

Afvallen na de overgang

Hoe ontstaan overgangsklachten?

Herinner je je het verhaal over het oestrogeengehalte nog? Zo niet, dan kun je het beste terug naar boven scrollen voor een uitgebreide uitleg. De dalende productie van oestrogeen speelt namelijk een rol bij het ontstaan van overgangsklachten.

Je kunt je vast wel voorstellen wat deze daling met je hormoonhuishouding doet. Inderdaad, deze veranderd. Doordat je hormoonhuishouding anders wordt, raakt je lichaam als het ware ontregelt. Inmiddels is vastgesteld dat deze disbalans overgangsklachten veroorzaakt. Zo kun je last krijgen van de volgende, herkenbare overgangsklachten:

 • Stemmingswisselingen
 • Opvliegers
 • Nachtzweten
 • Aankomen in gewicht
 • Droge huid
 • Hoofdpijn
 • Duizelig
 • Misselijk
 • Hartkloppingen
 • Buikpijn
 • Gewrichtspijn
 • Lager libido

Dit zijn slechts voorbeelden van veelvoorkomende klachten tijdens de overgang. Misschien zijn enkele punten herkenbaar voor je, maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Als je wordt gehinderd in je dagelijkse bezigheden, dan is het verstandig om actie te ondernemen.

Waarom afvallen na de overgang?

Je kunt tijdens de overgang aankomen in gewicht. Dat kan opnieuw met de daling van oestrogeen te maken hebben. Je stofwisseling wordt trager, waardoor je lichaam meer vet opslaat. Dit kun je vooral merken rondom je buik en heupen. Daarnaast kun je meer trek krijgen tijdens de overgang, waardoor je de kilo’s er letterlijk aan eet.

Veel vrouwen willen na de overgang afvallen om terug op het oude gewicht te komen. Daarnaast zijn er nog andere, persoonlijke redenen:

 • Je kledingstukken passen niet of zitten niet meer lekker
 • Je hebt moeite met bewegen
 • Je bent sneller vermoeid
 • Je zit niet lekker in je vel
 • Je voelt je onzekerder

De redenen om af te vallen naar de overgang zijn persoonlijk. Bovengenoemde punten zijn slechts voorbeelden waar je je in kunt herkennen.

Afvallen na de overgang

Hoe kan ik afvallen na de overgang?

Wil je afvallen na de overgang? Of wil je gedurende de overgang op gewicht blijven? Dat is niet onmogelijk. We helpen je graag op weg en daarom delen we hieronder 5 tips.

 1. Sla geen maaltijden over: Door minder te eten kan je je lichaam aanzetten tot vetverbranding. Sla echter geen maaltijden over. Het is niet de bedoeling dat je belangrijke voedingsstoffen mist – Zoals calcium, eiwitten en vitamines. Daarnaast vergroot het de kans op eetbuien.
 2. Beweeg iedere dag: Calorieën verbranden doe je door te bewegen. Als je dit iedere dag doet, dan kun je afvallen tijdens en na de overgang. Daarnaast voorkomt voldoende beweging hart- en vaatziekten. Je kunt naar de sportschool gaan, maar ook wandelen, traplopen en fietsen zijn onwijs gezond.
 3. Stel een doel: Je wil dus afvallen na de overgang. Maar, weet je ook wáárom je dit wilt? Een doel stellen zorgt voor een sterke focus en motivatie. Daarbij is het belangrijk om je niet te laten ontmoedigen door de getallen op de weegschaal.
 4. Neem koude douches: Dat klinkt misschien onprettig, maar het is effectiever dan je denkt. Het koude water zorgt er namelijk voor dat je spijsvertering gestimuleerd wordt en vervolgens overgaat op vet- en calorieverbranding. Het is misschien afzien, maar het went sneller dan je denkt.

Conclusie – Meer over afvallen na de overgang

Wil je afvallen na de overgang? Door de afname van oestrogeen vinden er veel veranderingen plaats in je lichaam. Je menstruatie schommelt en je kunt last krijgen van overgangsklachten. Aankomen is eveneens een bekende overgangsklacht.

Overwin Je OvergangWe hebben 4 tips met je gedeeld als je wil afvallen na de overgang. Deze kun je ook tijdens de overgang gebruiken. Wil je nu meer weten over afvallen na de overgang? Of wil je meer weten over de overgang in het algemeen? Download het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle, en ontdek meer feiten over deze levensfase. Velen gingen je al voor.

Plaats een reactie