Afvallen in de overgang lukt niet | Hoe kan dat?

Afvallen in de overgang lukt niet – Zitten je broeken te strak? Voel je je opgeblazen? Zijn de cijfers op de weegschaal plotseling veranderd? Aankomen tijdens de overgang is niet vreemd. Er vinden immers verschillende veranderingen plaats in je lichaam.

Misschien heb je al gemerkt dat afvallen in de overgang niet lukt, terwijl je er wel actief mee bezig bent. Dat kan frustrerend zijn. Waarom lukt afvallen tijdens de overgang niet? In dit artikel lees je waarom de kilo’s er tijdens de overgang aan lijken te vliegen. Lees dus vooral verder!

Waarom lukt afvallen in de overgang niet?

Heb je normaal gesproken geen problemen om op gewicht blijven of gewicht verliezen? Dat kan tijdens de overgang, ook wel premenopauze genoemd, plotseling veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld aankomen. Maar, het kan ook zijn dat afvallen in de overgang helemaal niet lukt. Dat heeft verschillende oorzaken:

Hormoonhuishouding

Als je in de overgang zit, is je hormoonhuishouding aan het veranderen. Je zou kunnen zeggen dat alles in de war geschopt wordt. Zo daalt bijvoorbeeld het oestrogeen- en progesterongehalte in de eierstokken. Deze daling kan er vervolgens voor zorgen dat je last krijgt van overgangsklachten.

Misschien heb je weleens van opvliegers, stemmingswisselingen of nachtzweten gehoord. Maar ook als het gaat om afvallen in de overgang, is er een verandering aan de gang. Doordat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt, slaat je lichaam meer en sneller vet op. Ook krijgt je lichaam er meer moeite mee om calorieën te verbranden, waardoor deze juist opgeslagen worden. Hierdoor kom je aan of is afvallen juist moeilijker geworden.

Stress en spanning

Lukt afvallen in de overgang niet? Je hormoonhuishouding speelt natuurlijk een grote rol, maar is niet de enige schuldige in dit verhaal. Ook stress en spanning hebben een vrij groot effect op je gewicht. Want wanneer je stress ervaart, komt het stresshormoon cortisol vrij. Ten eerste vertraagt cortisol je stofwisseling. Je lichaam slaat, zoals je eerder kon lezen, alle calorieën op in plaats van te verbranden.

Daarnaast kan cortisol ervoor zorgen dat je meer trek krijgt. En dan hebben we het niet over groente en fruit. Cortisol heeft de eigenschap de “lekkere trek” te versterken. Bijvoorbeeld in vet- of suikerrijke producten. Het zijn juist deze stoffen die afvallen in de overgang moeilijker maken.

Gebrek aan gezonde voeding

Door ongezonde voeding komt het proces van afvallen stil te liggen. Wanneer je te veel vet en suikers gebruikt, raakt je stofwisseling overbelast. Vetcellen worden niet afgebroken, maar nemen juist toe. Daarnaast brengt een ongezond voedingspatroon verschillende risico’s met zich mee:

  • Verhoogd cortisol
  • Verhoogde bloeddruk
  • Diabetes
  • Hart- en vaatziekten
  • Overgewicht

Waarom lukt afvallen in de overgang niet?

Gebrek aan beweging

Bewegen is een belangrijk aspect. Ook als het om afvallen in de overgang gaat. Mocht je geen verschil merken, dan zou dit aan je beweegpatroon kunnen liggen. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om minimaal een half uur per dag te bewegen. Beweging is namelijk dé manier om calorieën te verbranden en om je stofwisseling op gang te helpen.

Afvallen in de overgang lukt niet, wie kan mij helpen?

Goed, we hebben vastgesteld waarom afvallen in de overgang niet lukt. Je hormoonhuishouding speelt een rol, maar er kunnen ook andere aspecten meespelen die het proces vertragen. Dit is per persoon verschillend.

Dat je in de overgang zit, hoeft niet te betekenen dat je aankomt. Er zijn namelijk genoeg vrouwen die geen verschil merken. Door af te vallen in de overgang voel je je niet alleen zelfverzekerder, het kan ook bepaalde gezondheidsrisico’s verlagen. Bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten of diabetes.

Je kunt zelfstandig afvallen in de overgang, maar er zijn ook genoeg vrouwen die hier hulp bij willen. Er kan behoefte zijn aan advies omtrent voeding of beweging. Hiervoor kun je terecht bij een personal trainer, maar ook bij een overgangsconsulente. Een personal trainer heeft veel verstand van voeding en sport, terwijl een overgangsconsulente gespecialiseerd is in, zoals de naam het al zegt, de overgang. Je kunt beide opties eens overwegen.

Afvallen in de overgang lukt niet

Hoe kan ik afvallen in de overgang?

We weten waarom afvallen in de overgang je niet lukt. Nu moet je weten, dat afvallen tijdens de overgang niet onmogelijk is. Ja, het is moeilijker. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het je niet lukt. Misschien helpen de volgende tips je hierbij:

  • Vindt de oorzaak: Probeer eens na te gaan waarom afvallen in de overgang je niet lukt. Je hormonen spelen de grootste rol, maar er zijn ook andere, bijkomende oorzaken. Het zou bijvoorbeeld goed kunnen dat je te weinig beweegt op een dag. Eenmaal de oorzaak gevonden, kun je proberen dit anders aan te pakken in het vervolg.
  • Ontspannen: Probeer stressvolle situaties zoveel mogelijk te vermijden, om je cortisolgehalte te verlagen. Dit kun je doen door afleiding te zoeken en te ontspannen.
  • Zoek een geschikte bewegingsvorm: Door te bewegen verbrand je calorieën. Het is wel belangrijk om een bewegingsvorm te kiezen die bij jou past. Houdt rekening met je niveau en je wensen. Vind je de sportschool niks, maar vind je het wel leuk om te wandelen? Dat is prima!
  • Slaap voldoende: Door te weinig slaap kan je lichaam meer behoefte krijgen aan calorieën. Slaap je nauwelijks? Dan kun je dus aankomen. Probeer daarom je slaapritme te verbeteren.

Conclusie – Meer weten over afvallen in de overgang?

Wil je afvallen in de overgang, maar lukt het niet? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Als eerste kan dit aan je hormoonhuishouding liggen. Deze is zo sterk aan het veranderen, dat je allerlei klachten kunt krijgen. Ook kan het liggen aan een tekort aan beweging, ongezonde voeding of stress.

We hebben een aantal tips gedeeld, waardoor afvallen in de overgang misschien eenvoudiger wordt. Het is geen garantie op succes, maar wel het proberen waard. Wil je nu meer weten over afvallen in de overgang, of over de overgang in het algemeen?

Overwin je overgangDan is het E-book Overwin Je Overgang, van Ria Kamelle iets voor jou. Als je het digitale boek download, dan krijg je direct toegang tot meer handige tips en ervaringsverhalen van andere vrouwen in de overgang!

Plaats een reactie