Hoe weet je dat je in de overgang bent?

Hoe weet je dat je in de overgang bent? De overgang is vooral in het begin vaak lastig te herkennen. In het begin heb je nog niet zo veel last van de overgangsverschijnselen, toch is het dan al goed mogelijk dat de overgangsperiode is begonnen.

Hoe herken je dan de overgang? In dit blogbericht vertel ik je hoe je weet of je in de overgang bent en waarop je moet letten.

Wat is de overgang precies?

De overgang is een proces dat voorkomt bij vrouwen. Als vrouw komt er een tijd waarin je je vruchtbaarheid verliest. Dit gebeurd bij iedere vrouw en begint meestal rond het 45ste levensjaar.

Tijdens dit proces verlies je als vrouw je vruchtbaarheid en kunnen daarbij vervelende klachten ontstaan.

Vaak zijn het ook de klachten waaraan een vrouw herkent dat ze in de overgang is. Dan is het natuurlijk wel handig om te weten wat precies die overgangsklachten zijn.

Wat zijn de meest voorkomende overgangsklachten?

Er is een hele lijst aan overgangsklachten die vaak voorkomen bij een vrouw. Niet iedereen heeft last van dezelfde overgangsklachten en ook niet alle klachten komen bij iedereen voor.

Sommige vrouwen hebben heel veel last van overgangsklachten en andere vrouwen komen bijna zonder moeite de overgang door.

De meest voorkomende overgangsklachten zijn:

 1. Opvliegers
 2. Gewichtstoename
 3. Onregelmatige menstruatie
 4. Verlies libido
 5. Vaginale droogheid
 6. Stemmingswisselingen
 7. Vermoeidheid
 8. Haaruitval
 9. Slaapstoornissen
 10. Moeilijk concentreren
 11. Geheugenverlies
 12. Duizeligheid
 13. Veranderende stembanden
 14. Incontinentie
 15. Opgeblazen gevoel
 16. Allergieën
 17. Broze nagels
 18. Verandering lichaamsgeur
 19. Onregelmatige hartslag
 20. Depressie en angst

Zoals je ziet zijn er een heleboel overgangsklachten waarvan je last kunt krijgen tijdens de overgang. De kunst is dan ook om tijdens de overgang te leren omgaan met deze klachten.kenmerken van de overgang 1

Hoe weet je dat je in de overgang bent?


De makkelijkste manier om erachter te komen of je in de overgang bent is door na te gaan of jij al last hebt van meerdere van deze klachten. Hieraan kun je vaak al merken dat de overgang nadert of is begonnen. Opvliegers komen vaak het eerste voor als je in de overgang bent.

Daarnaast kun je ook zien dat je in de overgang bent aan een wisseling in menstruatie. Je bent dan regelmatig te laat ongesteld, of je slaat zelfs een cyclus over.

Als je helemaal niet meer in de menstruatie bent en de menstruatie is langer dan een jaar aaneengesloten aan je voorbij gegaan, is de kans groot dat je al in de menopauze bent beland. Dit is het moment waarop je een jaar aaneengesloten geen menstruatie hebt gehad en dan ook niet meer vruchtbaar.

Hoe ga je om met overgangsklachten?

De meeste vrouwen hebben last van overgangsklachten. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de overgang zo makkelijk mogelijk door te komen. Daarom geef ik je direct wat oplossingen voor een aantal van de bovengenoemde klachten:

Opvliegers

Een van de meest voorkomende overgangsklachten zijn opvliegers. Vrijwel iedere vrouw tijdens de overgang. Om opvliegers tegen te gaan is het een goed idee om kleding in lagen aan te trekken. Als je het dan ineens heel warm krijgt kun je een kledingstuk uittrekken.

Ook helpt het vaak om een koude washand in je nek te leggen. De opvliegers nemen dan vaak snel af.

Gewichtstoename

Een ander veel voorkomende klacht is gewichtstoename. Vrijwel iedere vrouw komt een paar kilo’s aan tijdens de overgang.

Toch kun zelf wel het een en ander doen om gewichtstoename te beperken. Zo kun je tijdens de overgang goed letten op je voeding en regelmatig bewegen.

Tijdens de overgang zijn je hormonen uit balans. Hierdoor kom je makkelijk een paar kilo’s aan. Probeer dat daarom te voorkomen met gezond eten en een goed voedingspatroon.

Stemmingswisselingen

Ook stemmingswisselingen komen voort uit een verandering in hormonen. Als je last krijgt van stemmingswisselingen is het een goed idee om even tijd voor jezelf te nemen.

Ga bijvoorbeeld even rustig een wandeling maken of doe iets dat je leuk vind om te doen. Zo kom je makkelijk over je stemmingswisselingen heen.

Vermoeidheid

Tijdens de overgang komt vermoeidheid vaak voor. Je lichaam voelt moe en je hebt er geestelijk ook niet veel zin in. Dan is het vooral belangrijk om naar je lichaam te luisteren en even wat rust voor jezelf te nemen. 

Sommige vrouwen gaan tijdens de overgang minder werken om zo wat meer rust te krijgen. Ook kun je je rust vinden door gewoon even niets te doen.

Als je je tijdens je dagelijkse taken opeens vermoeid voelt, is het helemaal niet erg om het werk even te laten liggen. Je kunt het dan altijd later weer oppakken en verder gaan waar je toen gebleven was. 

Slaapstoornis

Deze overgangsklacht kan zich op verschillende manieren voordoen. Het kan zijn dat je tijdens de overgang slecht in slaap komt, of juist tijdens de nacht niet goed kunt doorslapen. 

In beide gevallen is het vooral belangrijk dat je probeert om een ritme te vinden. Ga iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed en zorg er ook voor dat je op hetzelfde tijdstip weer wakker wordt. 

Daarnaast helpt het vaak ook om 2 uur voordat je gaat slapen nog even iets actiefs te doen. Hierbij kun je denken aan een sport, een stevige wandeling of avond zwemmen. 

Overwin je overgang E-book

Tijdens de overgang krijg je te maken met allerlei vervelende overgangsklachten. Dan is het natuurlijk wel fijn dat je weet wat je moet doen als de klachten zich voordoen. 

Zo heeft Ria Kamelle tijdens haar overgangsperiode een boek geschreven waarin zij oplossingen heeft bedacht om alle klachten die zij ervoer tegen te gaan. Dit heeft ze gedaan zodat ze andere vrouwen in de overgang zoals jij kan helpen, makkelijker de overgang door te komen. 

Naast tips tegen overgangsklachten lees je in dit boek ook veel andere belangrijke informatie over de overgang. 

Daarnaast is dit boek ook uiterst geschikt om je partner te laten lezen zodat hij precies weet wat je doormaakt. 

Ben jij benieuwd wat je allemaal kunt lezen in het boek? Dan raad ik je zeker aan om eens op de pagina van Ria Kamelle te kijken. 

 

Plaats een reactie