Hoe herken je het begin van de overgang? Alle informatie!

Hoe herken je het begin van de overgang?

Niet alle vrouwen weten precies wanneer ze in de overgang zijn.

Het kan verstandig zijn om te weten wat de symptomen zijn van de overgang zodat je deze periode veel prettiger kunt doorbrengen.

Maar wat zijn de eerste verschijnselen van de overgang? Ga door met lezen als je meer wilt weten over hoe de overgang kan worden herkend.

Wat is de overgang?

In de westerse landen krijgen de meeste vrouwen hun laatste menstruatie ergens tussen de 40 en de 60, met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar.

Deze laatste menstruatie wordt ook wel de menopauze genoemd. Voordat de menopauze is aangebroken is er een periode van een aantal jaar waarbij de hormonen van het vrouwelijk lichaam hun best doen om een nieuw evenwicht te zoeken.

Deze paar jaar heet de overgang, oftewel het climacterium. Tijdens de overgang wordt de vruchtbaarheid van de vrouw afgebouwd.

Wanneer de overgang precies start varieert per vrouw en is voornamelijk erfelijk bepaald.

Zo kan de leeftijd van de moeder van de vrouw een grote rol spelen op wanneer de overgang gaat starten.

Hoelang de overgang duurt verschilt ook per vrouw, maar elke vrouw kan te maken krijgen met gemengde gevoelens en hoog oplopende emoties.

De een voelt zich gelukkig bij het verliezen van de vruchtbaarheid terwijl de ander daar juist verdriet om gaat hebben.

Elke vrouw zal door de overgang moeten gaan aangezien het een natuurlijke fase in het leven betreft.

Fases van de overgang

De overgang bestaat uit 4 verschillende fases. De eerste fase is de premenopauze.

Hierna volgt de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze.

De voorraad eicellen in de eierstokken van de vrouw raken eerst op, met een daling van de aanmaak van oestradiol als gevolg.

Ook het baarmoederslijmvlies bouwt zich niet meer goed op waardoor de menstruatie uit zal blijven en de vrouw uiteindelijk onvruchtbaar zal worden.

De voortekenen van het begin van de overgang

Al voordat de overgang definitief kan worden vastgesteld zijn er al enkele voortekenen op te merken.

Deze voortekenen zijn meestal al 4 tot 5 jaar voor de overgang aanwezig. Zo zal het allereerste verschijnsel een zeer onregelmatige menstruatie zijn. De ene keer kan de menstruatie uitblijven, de andere keer is de menstruatie lichter terwijl het ook kan zijn dat de vrouw een maand heel hevig gaat menstrueren. Andere voortekenen die de overgang kenbaar maken zijn een droge vagina en opvliegers.

Hoe herken je het begin van de overgang? Alle informatie!

Lichamelijke kenmerken van de overgang

Voor vrouwen is het handig om de lichamelijke klachten van de overgang te kunnen herkennen. De eerste lichamelijke klachten zijn de steeds onregelmatig wordende menstruaties met veel en soms weinig bloedverlies.

Daarnaast kunne vrouwen ook veel gaan transpireren en last krijgen van vermoeidheid en opvliegers.

Mocht de vrouw last krijgen van opvliegers, dan krijgt ze het opeens heel warm waardoor het lichaam hevig gaat zweten en de hals rood gaat worden.

Andere lichamelijke kenmerken van de overgang zijn spierpijn, rugpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn en pijnlijke borsten.

Verder wordt de vagina droger en kan de huid om de vagina heen dunner worden en kan de vrouw last krijgen van blaasontstekingen, vaginale afscheiding, jeuk, obstipatie en urine-incontinentie.

Tenslotte wordt ook de huid van het lichaam zelf droger en dunner, begint het haar langzamerhand uit te vallen en kan de vrouw last krijgen van gewichtstoename.

Geestelijke symptomen van de overgang

Ook de geestelijke symptomen van de overgang zijn vrij makkelijk te herkennen.

Zo kan de vrouw last gaan krijgen van wisselingen in de stemming, lusteloosheid, slapeloosheid, prikkelbaarheid, neerslachtigheid en vermoeidheid.

Veel vrouwen hebben last van angst en depressies en maken frequente huilbuien mee.

Het verliezen van de onvruchtbaarheid is namelijk niet zomaar iets, en niet elke vrouw kan daar goed mee omgaan.

Tenslotte kunnen vrouwen ook concentratieproblemen krijgen en kan er sprake zijn van geheugenverlies.

Houd ook rekening dat elke vrouw andere symptomen ervaart en dat bepaalde vrouwen helemaal geen last hebben van de overgang.

Ongeacht de geestelijke symptomen is het belangrijk om altijd positief te blijven.

Burn-out overgang

Risico’s tijdens de overgang

Vrouwen tijdens de overgang lopen een verhoogd risico op allerlei kwaaltjes waaronder botontkalking oftewel osteoporose, hart- en vaatziekten, mogelijke botbreuken maar ook rugklachten.

Daarnaast wordt het risico op een hartziekte vergroot als de vrouw zich niet regelmatig gaat bewegen of niet gaat letten op de voeding.

Het begin van de overgang, hoe weet ik wanneer ik in de overgang ben_

De overgang kan aan de verschillende verschijnselen worden herkend.

Het belangrijkste verschijnsel waar de vrouw tussen 45 en 55 jaar op moet letten zijn opvliegers, onregelmatige menstruaties, een droge vagina en nachtzweten.

Is de vrouw al langer dan één jaar niet meer ongesteld geweest? Dan is de vrouw hoogstwaarschijnlijk in de overgang.

Een vervroegde overgang

Bij bepaalde vrouwen kan de overgang wat eerder beginnen. Soms al voor de 40ste leeftijd. De verschijnselen bij een vervroegde overgang staan vrijwel gelijk aan die van een normale overgang.

Oorzaken voor een vervroegde overgang zijn onder andere aanleg, een specifiek auto-immuunziekte waarbij de bijnier ontstoken raakt, schildklierproblemen, behandelingen met chemotherapie of radiotherapie of een eerdere operatie aan de eierstokken.

Vrouwen in de vervroegde overgang moeten goed zorgen voor zichzelf om nare kwaaltjes te voorkomen.

Onopgemerkt in de overgang

Sommige vrouwen hebben helemaal niet door dat ze in de overgang zitten. Er kunnen verschillende redenen zijn hiervoor.

Denk zo bijvoorbeeld aan het gebruiken van de anticonceptiepil of een spiraal.

Door de hormonen is de overgang niet snel herkenbaar aangezien de menstruatie gereguleerd wordt. De signalen van de overgang worden zo al gauw misgelopen.

Overwin je overgang van Ria Kamelle

Overwin je overgangDe overgang is een natuurlijk proces waar elke vrouw doorheen moet. De leeftijd wanneer de overgang kan beginnen kan variëren per vrouw en ook de verschijnselen zijn verschillend.

De een heeft meer klachten terwijl de ander helemaal geen klachten ervaart.

Je kunt alles over de overgang en het begin van de overgang lezen in het boek ‘Overwin je Overgang’ van Ria Kamelle.

Dankzij dit boek kan je de verschijnselen van de overgang sneller herkennen, beter begrijpen en samen op zoek gaan naar een passende oplossing om zo de kwaliteit van het leven te verbeteren. Verander je leven tijdens de overgang door dit boek zo snel mogelijk in huis te halen.

Plaats een reactie